A+ A A-

tekst og foto: Kjell A. Arntzen

IMG 1547

Det ble pølse i brød for Kåre Nataas på en tidligere 17. mai-dag på Ranheim skole.

Ranheimsavisa har aldri tidligere mottatt merknader eller kommentarer til Ranheim skolemusikkorps 17. mai-arrangement i skolegården eller på Presthus gård. Kanskje med et unntak fra det året skolen var stengt og arrangementet måtte flyttes til Presthus. De kommentarene vi da mottok var knyttet til temperatur og at det var isende kaldt. Til arrangementet som sådan, aldri før nå i 2022.

Jeg har mottatt meldinger med kommentarer fra en mor med barn og en herre som var der uten barn. Ranheimsavisa har selv valgt å anonymisere de som har sendt oss kommentarer.

Fru Bollestad skriver:

-          Med store forventninger tok jeg med min fire barn og stakk ned til skolen (Ranheim skole) 17. mai klokka 16.15. Det var langt fra så mange mennesker der som jeg fryktet, men de som var der så ut til å ha det hyggelig. Inne i skolebygningen kjøpte jeg et kakestykke til barna og en kopp kaffe til meg selv. Det tok vi med ut og satte oss ned.

-          Barna sprang rundt og hadde det trivelig, lekte med andre og hadde det koselig så vidt jeg kunne se. Etter hvert kom de bort til der jeg drakk min kaffe og spurte om å få penger til et ark. Jeg må innrømme at jeg ikke skjønte hva dette var. To av barna dro meg bort til et bord der de solgte slike ark med noen bilder på. Jeg var vel i ferd med å kjøpe et slikt ark til barna, men da jeg fikk vite at jeg måtte betale 100 kroner for hvert ark, sa det seg slev at det kunne jeg ikke. Å bruke 400 kroner på dette tåler ikke min egen økonomi selv på 17. mai. Det ble derfor ikke noen ark på noen av dem. Det førte selvfølgelig til tårer fra de to minste. De største sa at jeg måtte kjøpe ark til søstrene for de klarte seg uten. Det ble lite moro for de to største, men de er barn de også. Som mor ble det ikke så trivelig for meg heller, men kanskje var det min skyld? Det er jo ikke skolekorpset som har ansvar for min lommebok.

-          Jeg har et håp om at dere tenker litt på oss som ikke har mye penger til overs nå husleie, strøm og mat er betalt. Et forslag fra meg er at dere selger disse arkene med en god familierabatt, f.eks kunne jeg hadde fått betale halve prisen for 4 barn. Denne gang ble det litt sutring og også noe mobbing fra andre på trinnet for at X ikke hadde slikt ark.

Herr Bollestad skriver:

IMG 1545 skolegrd

Fra skolegården 17. mai 2017

Jeg tok en tur ned på Ranheim skole for å få se litt på alle lekene med eggeløp og sekkeløp osv, som bruker å være på skolene på 17.mai. Men jeg kom vel kanskje litt for seint, for ingen drev med det da. Den første jeg møtte var ei lita jente på ca. 5-6 år, som gikk og gråt fordi hun ikke hadde vunnet noe på lykkehjulet. Og moren hennes gikk ved siden av henne og fortalte at hun ikke hadde vunnet noe som helst på det lykkehjulet selv om det delltager-arket hadde kostet mye penger. Da så jeg mange barn gikk rundt med et ark med flere kryss på, så jeg antok at det var en slags rebus. Og det er jo moro det og.

Og da jeg gikk bort til bordet der de solgte disse arkene, kostet de jo 100 kroner. Jeg syntes det var mye, for ingen småbarn på barneskolen går vel rundt med så mye penger. Derfor var det vel bare de barna som hadde med foreldrene

som kunne betale for dette arket som fikk være med på dette. Og når de først hadde betalt for dette, så skulle det være SELVSAGT at ALLE BARNA fikk ALLE gavene som var på bildene. På lykkehjulet burde SÅ KLART ALLE BARNA få en PREMIE. Det trengte ikke å være så mye. Men for eksempel en liten figur, dukke eller en sjokoladebit. Men ALLE som hadde dette arket SKULLE ha vunnet. Hun lille jenta som gikk og gråt ville ikke være der lenger for flere i klassen hennes hadde vunnet en gave, men ikke hun. Og moren hennes var skikkelig irritert hun også, for hun hadde jo betalt 100 kroner for dette arket og ikke fått vunnet en gave til datteren, så dette ble en trist 17. mai for både jenta og mora.

Jeg må si meg fullstendig enig med mora til denne jenta, for hadde jeg (som voksen) betalt 100 kroner for en vare jeg ikke fikk. Ville jeg kalt det svindel og blitt rasende. Hvis Ranheim skole/17. maikomite er så fattig at de ikke kan spandere ei pølse og en liten leke til de barna som går på skolen 17. mai, bør man ta en innsamling ei uke før 17. mai slik at man kunne være sikker på at ALLE BARNA fikk GAVENE SOM STO PÅ ARKET.

Skolekorpset må få svare

For å få rede på hva som hadde skjedd under arrangementet på Ranheim skole måtte jeg ta kontakt med korpsets leder. Etter litt søk gjennom venner fikk jeg vite at lederes for skolekorpset var Line Grethe Husby. Jeg tok en telefon og ringte henne opp. Ingen svarte, men kort tid etter var Line Grethe på tråden til meg. Jeg fortalte at jeg hadde fått tilsendt noen merknader på korpsets 17. mai-arrangement på skolen. Det var for mye å ta over telefonen og tiden min var knapp, så avtalen ble at jeg plukket ut noe fra de to mailene jeg hadde fått, formulerte noen spørsmål i tilknytning til det innsenderne hadde berørt og noen generelle spørsmål rundt korpsets økonomi og inntektsbehov.

Sent torsdag kveld fikk jeg Line Grethes svar og forklaringer. Svaret er for langt til å komme med i denne artikkelen, men jeg presenterer korpslederen utførlige svar i en egen artikkel (noe senere). Dette også for at våre lesere skal få et bedre innblikk i hva korpset driver med og hvilken økonomi som trengs for å få det hele til å gå rundt.

Jeg stilte (blant flere) følgende spørsmål:

  • Var det gratis leker under arrangementet?

Lise Grethe svarer: - Det ble tilbudt og gjennomført gratisaktiviteter under arrangementet, Potetløp og kast på blikkboks. Alle som deltok fikk en sjokoladebit for innsatsen.

  • Hva inneholdt dette «deltakerarket» og var det forbundet med noe premiering?

Lise Grethe svarer: Alle aktivitetene kunne betales enkeltvis ved hver post. I tillegg tilbød vi et «aktivitetsark» til 100 kroner som innehold aktiviteter til en verdi av kr. 130,-. Arket inneholdt tre ganger innsats på lykkehjul, to ganger på tombola og en gang på fiskelykken. Vi hadde ikke rabatt på kjøp av flere ark, da arket i seg selv var rabattert. På to av aktivitetene ble det gitt premie uavhengig av om man vant.

  • Det synes som om det var foreldre med penger som kunne være med. Har dere reflektert over dette problemet?

IMG 1538 17 mai med bunad

En flott samling bunadskledde jenter fra 17. mai 2017

Lise Grethe svarer: Nei, det har vi ikke. Vi har behov for en inntekt på 300.000 som skal tas inn på dugnader og arrangement som dette på 17. mai. Ellers har vi ulike driftstilskudd, stønadsordninger og medlemskontingent. 17.mai-arrangementet ble planlagt og gjennomført med hensikt om å gi befolkningen på Ranheim et trivelig og inkluderende tilbud på nasjonaldagen. Ved gjennomføring av et arrangement av en slik størrelse er det alltid rom for forbedring. Vi ser at det ikke er lett å gi alle som kommer en helhetlig oversikt over tilbudet, og det vil kanskje være et viktig forbedringspunkt at vi i forkant av neste 17. mai for eksempel presenterer et kart over området og hva vi tilbyr.

Oppsummert

Jeg mener å lese i svaret vi har fått at korpsets arrangementskomite er takknemlig for reaksjonene som er fremmet. Så får vi se om vi alle forstår arrangementet noe bedre neste år og at det kanskje blir mer tilgjengelig for flere av oss som ønsker Ranheim skolemusikkorps lykke til videre.