A+ A A-

tekst. og foto: Kjell A. Arntzen

IMG 3732

Et bord fylt med fotballglade jenter med sin trener. Fra høyre er Erle, Agnes, Ingrid, Storm (trener), Iben, Thale og Malin. Kanskje en del av framtidas damelag?

 

Ranheim Idrettslag er midt inne i årets fotballskole for unge mellom 10 og 14 år. Hele 185 barn er engasjert i fotball og lek hver dag i denne uka mellom klokkam10 og 15. En tur langs Ranheimsveien forteller forbipasserende at her er det full rulle og god stemning, Dette er Ranheims egen variant av fotballskole som Rosenborg startet for flere år siden.

Mange frivillige engasjert

Et slikt arrangement krever stor frivillig innsats. Det var flere kjente frivillige å se i den nye Aktivietshallen da Ranheimsavisa stakk innom onsdag formiddag. Tore Hove er den første jeg treffer og det er en snakkesalig Tore som nå er med på å legge siste hånd på forberedelsene til dagens første lunsjpause for barna som er med på årets fotballskole.

Hele boccia-området i hallen er gjort klart for sultne barn om noen minutter. – Vi har dekket på 17 bord og som du ser et nokså rikholdig lunsjbord ved veggen, sier han. – Det er så mange som er med så vi har vært nødt til å dele lunsjen i to puljer. Den første starter nå klokka 11.45 og den andre klokka 12.15.

Etter hvert treffer jeg også Kristoffer, Lisbet, Laila, Asbjørn, Gerhard og Fredrik. Alle har de hver sine hovedoppgaver, men er sammen om lunsjen. Bare det å ha orden og oversikt over sko og fottøy er en skikkelig oppgave. Kristoffer har full kontroll over de 185 parene med sko som ligger plassert i gangen.

Både jenter og gutter er med

IMG 3730

Hver dag fikk de servert lunsj fra et rikholdig lunsjbord.

Ingen av de jeg møtte hadde en sikker oversikt over hva fordelingene mellom gutter og jenter var. Skal jeg tippe etter det jeg så var fordelingen omtrent 50/50. Felles for alle var smil og gnist til å gjøre en jobb i den uka det hele sto på.

Fredrik forteller meg at det ikke bare er barn fra Ranheim IL som er med. – Vi har deltakere både fra Stjørdals-Blink, Astor og Nardo her, forteller han. – Det store flertallet er nok fra våre egne rekker, men det er veldig hyggelig at vi har deltakere også fra andre klubber.

Jeg antyder overfor Fredrik at deltakeravgiften synes veldig høy for meg. – Ja, den er «voksen», svarer han. – Det jeg kan fortelle er at i avgiften inngår det en utstyrspakke med en fotball, en Umbro t-skjorte, drikkepakke, billett inngikk også til mandagens kamp mot Mjøndalen. I tillegg får de en fullverdig lunsj, frukt og drikke gjennom hele uka. På fredag skal vi ha grillfest på plassen utenfor her, noe som vil være en fin avslutning på årets fotballskole, sier han.

Det er gitt tilskudd for å få alle med

Litt tilbake til prisen, Fredrik. Jeg ser for meg at flere foresatte her må gjøre et valg. Har familien flere barn i aldersgruppen så kan det være vanskelig for enkelte. Er det på noen måte gitt hjelp/støtte for de som har hatt behov for det? Fredrik er glad for spørsmålet. – Det er klart at dette har vært et tankekors også for oss. I forkant av arrangementet fikk vi en god del forespørsler om akkurat dette. Jeg kan si at vi har et godt samarbeid med SpareBank 1. Dette samarbeidet har gjort det mulig for oss å kunne bidra slik at de fleste har fått anledning til å bli med. Vi er jo også en breddeklubb som skal være tilgjengelig for alle. Det betyr også at vi må vi strekke oss litt ekstra for ikke å ekskludere noen.

-          Før jeg glemmer det må jeg fortelle deg at vi har Eskil Husby som faglig tilrettelegger for årets fotballskole. Det innebærer kvalitet i alle ledd, avslutter Fredrik som også legger vekt på at gruppene har hver sin trener fra rekruttstallen.

En runde rundt til deltakerne

Det er jo ikke bare de voksne det må snakkes med når det gjelder en aktivitet for barn. Jeg tar meg en runde rundt på bordene der gutter og jenter sitter og nyter sin lunsj.

Min første stopp er ved et «jentebord» som har invitert treneren til sin lunsj. Her møter jeg Erle, Agnes, Ingrid, Iben, Thale og Malin med trener Storm. – Det er kjempeartig å være med på dette sier Erle og får støtte fra de andre jentene. – Vi har det morsomt, vi lærer mer fotball og vi styrker vennskapet mellom oss, forteller Iben. Når jeg spør om det er noe de syns best om svarer de: - Jeg tror det må være at vi møtes hver dag til samme tid nå like før skolen starter igjen, er Thale og Malin sitt svar. De andre er nok enige, men noen trekker fram spenningen med fredagens grillfest som avslutter det hele.

Guttebordet

IMG 3733

Det hadde vært moro å få se noen av disse på et framtidi Ranheim i Eliteserien. Fra venstre ser vi Didrik, Matheo, Ola, Petter, Johan og Martin. Lovende rekrutter alle sammen.

Det er litt mer liv og røre ved guttebordet. Noen har vanskelig for å finne seg plass, andre prater seg imellom, og en er kledd litt annerledes enn de andre. Alle er de enige om at dette er topp. – Vi spiller alle på Ranheim sier Didrik, som har med seg Petter og Johan i svaret. – Her på fotballskolen lærer vi å utvikle våre fotballkunnskaper, sier Ola som også framhever vennskapet og trivselen som utvikles i gruppa. Størst stas var det da noen fra A-laget kom innom treningsbanene på mandag. Da fikk de hilse på noen av sine forbilder. Det var de enige om alle guttene som satt ved bordet.

Matheo er den som ikke er kledd i hvit Umbro t-skjorte. Jeg våger å spørre han hvor hans t-skjorte er? – Den er hjemme. Jeg har glemt den, innrømmer han. – Du skal imidlertid vite at den brune t-skjorta jeg har på funker som bare det, smiler han.

En tur tilbake til «kjøkkengjengen»

IMG 3737

Blant de frivillige fant vi dette trekløveret: Tore, kjøkkensjef Laila og Gerhard

Det er ikke vanskelig å se at gjengen gjør en durabel innsats for at dette skal være et godt sted for barna. Lisbet forteller at det går med 20 brød hver dag, og mengder av pålegg, melk og juice. Hvem som er kjøkkensjefen i gruppa er ikke vanskelig for meg å se. Laila peker seg ut. Hun er som en vind både hit og dit, skjenker i glass og smører skiver for de som ikke takler det (eller ikke orker selv). At Laila synes å være sjefen betyr slett ikke at de andre sitter på latsiden. Det jobbes på alle fronter. Etter de to gruppene som er inne for lunsj kommer vi fram til fruktbordet klokka 14.00. Frukt må til om dagene skal være fullbrakt, konkluderer Gerhard.

På lagets vegne takker jeg SpareBank 1, Extra Grilstad, Grilstad AS, Nor.Fresh, Umbro med flere for støtten.