A+ A A-

tekst og foto: Kjell A. Arntzen

Energy Triple

Med sin "Triple Energy" gjorde RIL Power fra Ranheim skole det sterkt i årets First LegoLeague.

I årets «First Lego League» maktet vi ikke å være tilstede under Trøndelagsfinalen. Vi erfarte imidlertid at elevene på 7. trinn her ved Ranheim skole gjorde det utmerket. Sammenlagt ble «RIL Power» nummer to av de 26 lagene som deltok i den lokale finalen i Nye Huseby skole. Vinneren ble «Team Ila» som var frontet av en foreldregruppe i Ila. Det var ikke noe skoleprosjekt, blir jeg fortalt. Dette kunne jeg ikke gå u påaktet hen og tok en tur til skolen for å prate med lederen for prosjektet, Tommy Eide, og noen av deltakerne.

IMG 3890 pokaler

Her er årets poklafangst fra Trøndelagsfinalen

Det er en opprømt og stolt Tommy jeg møter ved skolens premieskap i 1. etasje. – Se her, sier Tommy og peker mot skapet. – De tre pokalene som står på nederste hylle er de vi stakk av med i år! Skapet er ellers godt fylt opp av lego-pokaler fra tidligere år skolen ble premiert. – «Robot-gruppen» vår vant denne gang «Forskingsprisen», kanskje den gjeveste av dem alle, er Tommys betraktning. – Ikke var det bare den prisen vi hentet med oss hjem. Vår «Kjerneverdi-gruppe» stakk også av med en gjev pris. Vårt hovedfokus denne gang var forskning på fornybar energi, forklarer Tommy og viser meg skissen over «Triple Energy» som er en oppfinnelse som lager energi av tre energikilder. Det er solceller som tar opp solenergi, vindturbiner som lager energi av vindkraft og tidevannsturbiner som lager energi av vannkraft.

Jeg må medgi at dette var jo helt fantastisk i ei tid som skriker etter fornybar energi. Tomme Eide forteller at elevene har drøftet denne ideen med forskere både på NTNU og Sintef Ocean. – Jeg tør vel si at forskerne var veldig imponert over elevenes fantasi og hva som kan bidra til å framskynde produksjon av fornybar energi.

Til skandinavisk finale i Oslo

IMG 3893 alle

Her er alle de jeg møtte under forberedelsene for Oslo-tur.

Elevenes prestasjoner i Trøndelagsfinalen brakte dem videre til den skandinaviske finalen som avvikles på Fornebu (Fornebu Equinor). Her vil RIL Power møte elever fra skoler i hele Skandinavia. Hvor mange skoler som er representert er ennå ikke klart, men det er en voksen oppgave elevene fra Ranheim skole står overfor.

Jeg tar meg en tur inn til «robot-gruppa». De ønsker å presentere noe av det deres robot kan prestere i en oppbygd bane med massevis av oppgaver. Litt trøbbel ble det i første forsøk, men det andre, tredje og fjerde gikk som planlagt. Imponerende! Både programmering og bane var imponerende å se. Vi får håpe RIL Power gjør det bra i den skandinaviske finalen også.

Vi heier fram Ranheim

Jeg stusser litt over at elevene har kalt laget sitt RIL Power? – Det falt seg helt naturlig, svarer Tommy. – Vi vil bygge videre på den goodwill som Ranheim Fotball har gitt bydelen Ranheim. Ranheim TF har gjort bydelen kjent og elsket over hele landet, Dette forholdet vil vi «slå mynt» på og tror faktisk det blir godt mottatt. Det sa seg selv; RIL for fotballaget og lagets øvrige aktivitet og Power for bydelens styrke og stort frivillighetsarbeid.

Hele 7. trinn med til Oslo?

IMG 3897 jenter

Amalie, Maja, Agnes og Lina gleder seg til finalen i Oslo

Det er et ønske at alle elever på skolens 7. trinn skal få være med til Oslo. – Tenk deg når alle disse elvene stiller i blått og med Ranheims-flagg under konkurransene der nede, sier Tommy. – Det blir liv og en entusiasme på publikumsplassene som ingen andre vil kunne by på.

Det koster penger

Jeg stikker også innom «sponsor-gruppa» som er i ferd med å utforme brev til potensielle sponsorer foran mesterskapet. Simon forteller meg at de har en stor jobb foran seg. – Vi må i første omgang få inn 85.000 kroner som det koster å ha laget med lærere nedover. Det er masse penger, men vi håper å få det til. Vi må ha inn rundt 120.000 kroner for å få alle elevene på trinnet med nedover. Det er enda mere penger, sier Simon og smiler. – Det blir tøft, men det kan gå.

Når jeg forteller at Ranheimsavisa gir 10.000 kroner så bryter jubelen ut. – Tenkt at vi har fått inn 10.000 før vi i det hele tatt har startet, roper Maja og Eva i munnen på hverandre. – Kanskje Ranheimsavisa kan oppfordre andre til å være med på å få oss nedover, under de to jentene.

IMG 3899 sponsor

Det er opp til "Sponsor-gruppa" med Eva, Maja, Gustav, Sindre og Simen om det blir penger nok til tur for alle.

Gustav og Sindre forteller at de skal reise med buss og bo på hotell. – Det hadde vært «kjempedigg» om vi kunne ha hele trinnet med på denne turen og denne opplevelsen, sier de. Jeg har ingen problemer med å utfordre Ranheimspatrioten til å bidra med penger. Heller ikke Nærmiljøstiftelsen bør unngå å være med på dette. For letthets skyldt opplyser jeg at det beløp som ønskes bevilget til elevenes deltakelse i den skandinaviske finalen i «First Lego League», overføres til konto: 4213 19 56600. Innbetalingen merkes prosjekt 99012014 og enhet 021070.