A+ A A-

Brev fra gammeltida i Olderdalen - aprilbrev

av: Per Svendsen                              foto: Alida Domaas

Per jordbr introNå er det snart grotid for Per og Inger i Olderdalen. Det betyr en liten pause i brevskrivingen.

Når jeg slår de første bokstaver til ord og setninger på PC-en min - det som skal ende opp med en april-hilsen fra gammeltida i Olderdalen- velter fortsatt snøen ned i store mengder. Ikke en enkelt forsinket vinterhilsen som tidligere år på denne tida, bløte filler som smelter på vårvarmt gress. Nei, helt tørr og iskald snø som legger seg godt til rette på et tykt lag av gammel vintersnø. Det var sikkert ikke en slik vårmåned Bjørnstjerne Bjørnson opplevde da han skrev «Jeg velger meg april».

Les mer: Brev fra gammeltida i Olderdalen - aprilbrev

Marsbrev fra Olderdalen

tekst: Per Svendsen                       foto: familiearkiv

Per jordbr intro

Nå er det snart hagetid for de to øverst i Olderdalen. 

Jeg slipper Per Svendsen til med sin interessante historie som er nedfelt i hans marsbrev. På selveste langfredag kommer Pers beretning denne gang. Her kommer det Per har å fortelle denne gang: "Endelig, jeg er ved min PC for å oppfylle en lite gjennomtenkt lovnad til redaktøren av bydelens nettavis: Å skrive et brev hver måned bygget på gamle minnebilder fra Olderdalen. Jeg har vegret meg for å skrive marsbrevet. Jeg er i dårlig humør, noe jeg er redd kan prege brevets ordbruk, lik den i dagens politiske klima. Det dårlige humøret startet med Adresseavisens reklamebilag fra midtbyens handelsstand med tittelen: «Toilldag feirer 30 år». Spesielt avisens senere melding om kjøpelystne i lange køer for å sikre seg billige varer. Ikke, som i andre deler av verden, brød for å overleve.

Les mer: Marsbrev fra Olderdalen

Bedriftslegeordningen ved fabrikken i 1950-åra

av: Kjell Arntzen/bedriftslege Odd Smith                       

Ranheimsavisa har tidligere funnet artikler og utsagn i Ranheims.NYTT som er det gamle bedriftsbladet for Ranheim Papirfabrikk. Nå har jeg lest gjennom nummer 2 og 3 fra det herrens år 1957, altså et Ranheims-NYTT som er 61 år gammelt. Stoffet i nummer 2 var veldig innadrettet, omhandlet mye intern bedriftsidrett, saker fra interne utvalg o.l. I nummer 3 fant jeg en reportasje fra bedriftslegen som det kunne være moro å dele med dere. Merk at det nesten alltid henvises til han. Hun er ikke så ofte nevnt. Dette var lenge før «rødstrømpene» dukket opp og fikk rettet på noe av skjevheten mellom mann og kvinne, blant annet det med yrkersvalg/yrkesmuligheter. Legen og Bedriftslegen var svært ofte en mann. Bedriftslegen på fabrikken var klar på sine fastspikrede oppgaver; «ikke foreta noen slags behandling som bedriftslege, bare påvise mangler». Vi kan kanskje lure på om det er et bilverksted eller en bedriftslege man besøker? Artikkelen er skrevet av fabrikkens egen bedriftslege, Odd Smith.

Les mer: Bedriftslegeordningen ved fabrikken i 1950-åra