A+ A A-

nyttaarskonsert 3

av: Kjell Arntzen                                                foto: Arne Strand

Det er noen som sier: «du kan ikke angre på noe du ikke kan gjøre noe med:» Jeg underslår ikke at dette er riktig, men det går an å angre dersom du var en av de som ikke kjøpte billett til Ranheim Menighetsråds nyttårskonsert torsdag kveld. Dette var så absolutt konserten å overvære. Jeg er slett ikke noen musikkanmelder, men jeg er i stand til å fortelle om god stemning, gode prestasjoner og opplevelser. Denne torsdagskvelden i Ranheim kirke scoret høyt på alle disse parameterne. Strålende regi med mix mellom Nidarosdomens Guttekor og Vikelvens Jazzband var utrolig treffende og gjorde konsertopplevelsen til en «høydare», som svenskene sier. Ranheimsavisas inviterte ildsjeler var full av begeistring etter konserten!

Guttekoret holder koken på en ufattelig måte

Ranheimsavisa omtalte Nidarosdomens Guttekors aktive førjulsprogram med konserter i inn- og utland helt fram til like før jula ringte inn. 2 konserter i Berlin og hele 13 konserter her i landet. Vi skulle tro at lufta hadde gått ut av guttene og deres dirigent Bjørn Moe.

Bjørn Moe hadde tatt med seg 70 av korets sangere til Ranheim kirke denne gang. Etter at arrangementsansvarlig Ingrid Almås hadde ønsket en nær fullsatt kirke velkommen, var det Nidarosdomens Guttekor som dro i gang. I deres første avdeling fikk vi høre et utvalg «kirkesanger» som «Ære være Gud i det høyeste», «Sov mitt lille barn», «Gammel Maria-vise», «Jeg synger julekvad» og en klassisk versjon av «Ave Maria» arrangert av korets egen dirigent.

Liverpool-fans var veldig fornøyde

Dette avsnittet har kanskje ikke all verden å si i en oppsummering av denne nyttårskonserten. Jeg tar det med for å fortelle de mange Liverpool-supporterne vi har på Ranheim at koret avsluttet sin første avdeling med nettopp; «You`ll Never Walk Alone». Jeg har lest meg fram til at Liverpool Football Club har benyttet denne sangen siden tidlig på 1960-tallet, og det var nettopp i Liverpool sangen hadde sin opprinnelse som fotballhymne. Mange av oss som satt i kirkerommet befant oss et sted mellom Anfield og Ranheim kirke.

Vikelvens Jazzband bedre for hver dag?

nyttaarskonsert 1Nok en gang leverte Vikelvens Jazzband flotte musikale opplevelser. Noe har de dratt med seg hjem etter fjorårets tur til New Orleans? De startet med Gershwins «My last dream». Her fikk vi igjen høre bandets flotte vokalist, Evy Levik. Evy leverer hver gang hun åpner munnen. Denne kvelden fikk vi også høre henne spille klarinettduett med bandets grunnlegger, Dagfinn Refseth.

Så fikk vi høre den vakre salmen av Lina Sandell; «Bred dina vida vingar». Lina Sandell skrev denne salmen så tidlig som i 1860. Fortsatt er den kjær og beskattet over 150 år senere. Vikelvens gjorde ikke skam på Sandells vakre salme. Her fikk vi igjen en flott vokal av Evy Levik. I tillegg koste vi oss gjennom solosekvenser av Kjell Paulsen på trekkbasun, Knut Torsethaugen på trompet, Dagfinn Refseth på klarinett, Leif Henrik Borge Olsen på gitar og pianisten Audun Sødal. Her har jeg nevnt navnet på alle i bandet unntatt to. De to er de som «jobbet» mest under hele Vikelvens del av konserten, trommisen Fredrik Angell og bassisten Carl Henrik Ahlén, De to fikk ikke mye hvile under konserten!

Deretter framførte bandet «God Bless the Child» av Billie Holiday. Nå var det trompetist Knut Torsethaugen sin tur med en klokkeklar solosekvens.

Nidarosdomens Guttekors andre avdeling

Korets andre avdeling startet med «Kling no klokka». Ikke i den versjonen vi oftest hører, men i et nytt arrangement som var gjort av en engelsk kamerat av dirigent Bjørn Moe. Arrangementet var ledsaget av følgende hilsen fra kameraten i England: «for Bjorn and Nidarosdomens Guttekor». Så langt jeg kunne tolke publikums reaksjon på framføringen har kameraten i England lite å skjemmes over. Dette var bra og høstet stor applaus.

En beskjeden «Øya-gutt»?

nyttaarskonsert 2Tittelen på korets neste nummer mistet jeg helt. Helt fra intet kom dirigent Moe med følgende: «I all beskjedenhet så er arrangementet gjort av Bjørn Moe». Jeg har jo aldri hørt at en «Øya-gutt» uttrykker beskjedenhet. Til lesernes orientering opplyses at dirigenten og undertegnede har vokst opp sammen på Øya, uten sammenligning for øvrig.

Arrangementet ble et av høydepunktene under konserten. Dette må da være et knallgodt arrangement? Hele koret sto ved alteret og dirigent Bjørn kalte ned den ene etter den andre av unggutter for solosang. Alle hadde utrolig gode og lyse stemmer. At ingen av dem sprakk er en prestasjon i seg selv. Dette var kanskje det nummeret som høstet den aller største applausen?

Nidarosdomens Guttekor avsluttet sin sekvens med «Stille Natt», «Halleluja» og «Vater Unser». En nytelse fra ende til annen.

Ny tørn med Vikelvens

Jeg var nære på å skrive at musikerne og vokalisten i Vikelvens burde ha vært balsamert nå slik at de kunne spille for oss i mange, mange år. Nå ser jeg jo at det allerede er skrevet. Jeg finner liten grunn til å trekke dette tilbake. De er faktisk så gode at jeg håper vi får høre dem flere ganger!

Nå fikk vi den feiende flotte «In the Shade of the Old Apple Tree». Dette var en melodi de hadde tatt med seg fra sommerens tur til New Orleans. Dette klarte dere godt! Vi fikk også høre dem i en melodi fra 1880; «Lead me Savior». I starten på denne framføringen la de inn en test på oss som satt i kirken. Ingen av oss reagerte på at de startet i en innlagt feil toneart! Dermed «pekte de nese til oss» og startet på ny i en riktig toneart.

Toppen!

Vi ser ofte at avslutningen er den store finalen. Det er ikke alltid slik. Men når Nidarosdomens Guttekor, Vikelvens Jazzband og alle de som har møtt fram til denne nyttårskonserten sang «Amazing Grace» var konserten fullbrakt! Aldri har det vel vært sunget så kraftig og flott i Ranheim kirke. Alle sang og bidro til at dette ble en fantastisk flott nyttårskonsert.

Før jeg avslutter må jeg også få takke kveldens organist, Erling With Aasgård og produsenten for det hele, Mona Grande Lund. Sammen med Bjørn Moe og Evy Levik fikk de overrakt hver sin nydelige blomsterbukett av kveldens «toastmaster» Ingrid Almås.