A+ A A-

Tekst: Per Svendsen                             redaksjonell innledning

Vi er over på de hardtslående tegneseriehelter i Pers fortellinger om gamle tegneseriefigurer. Lesertallene viser oss at det er mange som har vært ivrig innom Ranheimavisa for å få med seg dette. I Pers januarbrev forteller han selv om Tarzan, Mandrake, Fantomet og lille Hiawath. God fornøyelse!

Tarzan

Den tegneseriehelten som sitter sterkest i minnet fra de unge år er historiene om jungelens konge, Tarzan. Dette kan sikkert forklares med at jeg her har lagret minner fra Tarzan både fra Rosendal kino og ungdomsbokserien GGG-bøker. For de helt unge lesere av Ranheimsavisa: Tarzan var sønn av to britiske adelige, etterlatt på en strand i Afrika etter et mytteri på deres skip. Familien ble angrepet av store aper, hvor foreldrene ble drept, menn sønnen Tarzan ble berget av hunapen Kali. Tarzan vokste opp sammen med apeflokken, og ble senere deres leder. 

Tarzans kamp mot våre store kattedyr, spesielt løver, også «fremmede» som fanget ville dyr for senere salg, ga oss unge maksimal spenningsuttelling.

En historie jeg ennå 75 år etter minnes: En av Tarzans mange fiender kalt Daga Ramba, hadde som sin hjelper en temmet løve. I noen år ble jeg kalt Daga Ramba av guttene på østsida av Rønningsbekken.  Årsaken var at jeg fra 9- til 12 årsalderen var eier av en geitebukk. Bukken min, Lars, var langt fra noen løve, men med sine store horn kunne han virke truende, og var alle hunders store skrekk uansett rase og størrelse.

Mandrake og Fantomet

Mandrake og Fantomet var også vi unges store helter. Begge ble formet av samme tegner. Mandrake, sammen med sin gode venn Lothar, en kjempe av en mann, bekjempet all ondskap og ifølge Wikipedia: «regnet som den første gode superhelten i tegneseriene».

Fantomet hadde mange navn. «Ånden som går» og «Mannen som ikke kan dø». Fantomet, som Mandrake, brukte hele sitt liv på å kjempe mot verdens ondskap. «HARD MOT DE HARDE, GOD MOT DE GODE» Serien Fantomet ble til først til i 1936, selv om helten var 21. ledd skylt i land på en ukjent strand i 1536. 

Lille Hiawatha

Til slutt, en langt mere «myk» og annerledes tegneseriehelt enn forannevnte; en liten indianergutt, Hiawatha. Han padlet rund i sin kano og løste store som små utfordringer i møte med ulike ville dyr. Hiawatha, i motsetning til de andre hardtslående, vant alles vennskap. Hiawatha var opprinnelig en tegnefilm fra 1937, men ble senere en meget populær tegneserie både i USA, men kanskje spesielt i Europa, og hos mange i Norge.