A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen                           foto: Sølvi Kvam

IMG 8845

Det ble både folksomt og god stemning på Presthus. Området er bevart!

Det var god stemning og mange fornøyde mennesker som søkte til Presthus gård denne lørdagen. Som Henrik Thoresen fra Felleskjøpet så treffende sa; «Dere bidro sterkt til at det ikke ble noe av veien mellom gården og Chamonix, så nå skal vi svare med å ordne dette området til et opplevelsessenter med læring, opplevelser, dyr og aktiviteter. Så skal vi bygge pub og et eget bryggeri som skal brygge sitt eget øl med sitt eget korn. I tillegg mye mer som vil falle i smak». De frammøtte besvarte Thoresens ord med applaus og lettelse over at politikerne falt ned på beslutningen om annen veitrase og en skole innenfor Overviks eget område.

Mye glede og fornøydhet

Det var en smule kaldt fra formiddagen. Det gjorde nok sitt til at folk ikke strømmet til fra formiddagen av. Utover dagen, da sola hadde fått tak, ble mange fristet til å ta turen oppover. Parkeringsplasser var ordnet på jordet ved Kochhaugveien og oppe ved gården. Disse ble etter hvert godt besatt, men de fleste benyttet det gode været til en spasertur til markedsplassen og aktivitetene som foregikk.

IMG 2099Bord og benker som var utplassert på gårdstunet ble etter hvert fylt opp. Kaffe, brus, sveler, pølser og burgere gikk unna fra de salgsstedene som var organisert. Prisene var godt under det vi betaler på en kafé, i tillegg gikk overskuddet til frivillighetsarbeidet på Strinda og Ranheim. Loddselgere var også tilstede med sine tilbud om lodd på flotte premier. Det gikk for øvrig ikke lange stunden for loddene ble revet vekk!

Vi tok en prat med mange som satt rundt bordene, samtaler som var entydige på det fantastiske som hadde skjedd med det politiske vedtaket om å skåne gården og området for den planlagte veien. Jeg kan vel trygt si at det vanket mange godord om representantene fra de partiene som utgjorde flertallet! Det var i korthet alle unntatt Fremskrittspartiet. «Kan du forstå hva de tenkte på da de foreslo å legge veien mellom denne flotte gården og Chamonix?» var det mange som spurte meg om. Jeg kunne ikke annet enn å si at nå må vi bare glede oss over det resultatet som forelå og glemme den lite framtidsrettede innstillingen. Alle var glade, fornøyde og så veldig fram til hvordan det kom til å bli på Presthus gård. - Dette blir en grønn lunge og en perle for oss alle, sa Randi Eggen fra Strindheim som hadde tatt turen hit med sine to gutter.

Marked, «Loppis» og auksjon

På kort tid hadde frivilligsentralen på Voll gård og frivillige fra Ranheim samlet inn lopper og fått produsenter til å tilby sine varer og tjenester på «gårdsmarkedet». Flere av tilbyderne jeg snakket med klaget slett ikke på omsetningen. Noen gikk det selvfølgelig ikke like bra med som de som solgte mest, men stort sett var de fornøyd og roste tiltaket opp i skyene. «Slike markeder må det bli flere av i løpet av sommeren og høsten», ble det uttalt fra flere.

Loppemarkedet ble en suksess selv om ikke alle varene som ble bydd fram ble solgt. - Her har det vært godt salg til gode priser, sier Torunn som har deltatt på mange loppemarkeder gjennom årene. – Det er jo helt utrolig at vi kan avvikle et loppemarkedet ute i det fri og i slike omgivelser, stråler hun. – Jeg regner med at dette frister arrangørene til å fortsette med slike arrangement.

En morsom og livat auksjon

Jeg slår fast et en auksjon kan være så mangt. Mye er avhengig av en god, dreven, morsom og dyktig auksjonarius. Presthus gård hadde skaffet en slik! Roar Follestad fra Antikvitetshuset Tordenskjold hadde velvillig påtatt seg oppgaven. Mange flotte gjenstander gikk under hammeren denne lørdags formiddagen, til muntre replikker, beskrivelser og budhåndtering.

Nå skal det sies at budgiverne var veldig prisbevisst (eller kanskje litt gnien?) der de bød på verdifulle gjenstander. – Alt skal ut, smilte auksjonarius der han forsøkte å få flere med i auksjonsrundene. Tidvis lyktes han med sitt gode humør og slagferdige replikker, tidvis satt budene langt inne. Resultatet ble imidlertid ei morsom stund, og for kjøperne, mange gode gjenstander til en brøkdel av varens verdi. Laila Hove fikk blant annet skaffet seg en meget god Budalsstol til godt under halve prisen av vanlig kostnad. – Det er godt å ha en slik gyngestol når Tore kommer hjem fra fotballbanen sliten og trøtt, sier hun og smiler.

Lørdagskveld med pub og dans

IMG 8863

Stor stemning og dans ble det også da musikken spilte opp til en svingom på fjøsgulvet

Presis klokka 17 åpnet gårdspuben med sin servering. Det var gitt bevilling for skjenking inne i fjøset og ute på gårdstunet. Fram til klokka 19 satt de fleste ute, men trakk inn da sola fant det for godt å trekke seg bak bygningene. Da forflyttet gjestene seg inn i fjøset og tok plass med langbord og mindre bord der inne. Det tok ikke en time før lokalet var fylt opp og alt var klart for at musikken kunne spille sine låter for et danselysten publikum på et ikke fullt så dansevennlig gulv. Det blir nok bedre etter hvert og helt «merkantilt» til den ferdige puben blir åpnet i løpet av året.

Her kunne gjestene få kjøpt øl, vin, mineralvann og noe snacks. Stemningen var som ved 100-årsmarkeringen av gården som stamsædgård, altså helt på topp. Prisleiet var publikumsvennlig, spesielt på vin og mineralvann. Kanskje var en 0,33 Dahls pils priset i høyeste laget? Omregnet blir det vel 83 kroner for en halv liter, noe jeg mener er i drøyeste laget under et slikt arrangement. 

Kvelden forløp i rolige former med hyggelig prat og mye dans til god musikk. Tenk hvor flott dette blir når hele puben med et fantastisk uteområde står ferdig? Jeg ser for meg at det blir tilbrakt mange pubkvelder på plattingen som skal bygges på vestsiden av fjøset. Skal det settes en karakter på arrangementet så blir det nær en sekser, men terningen triller og lander på 5. Takk for en flott dag på Presthus gård og gratulerer til alle for at planene for gården kan iverksettes.