A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 2386

Rut, Torill, Åse og Greta koser seg sammen på seniortreffet

Ranheim har etter hvert blitt en bydel som har en rekke tilbud for bydelens seniorer. Ranheim Pensjonistforening driver en utstrakt møtevirksomhet i Folkets Hus, Frivilligsentralen «gågruppe» møtes hver tirsdag klokka 11.00 for en tur i nærområdet med påfølgende kaffestund, Seniordansen holder hus i Folkets Hus en gang i uka, Ranheim menighet har sin «Lørdagskafé». I tillegg fungerer bydelsmuseet som en samlingsplass på søndager og så får vi også høre at Trondheim kommune med Torill Øien i spissen har seniortreff i Kulturtribunen hver fredag. I samme slengen kan jeg vel også ta med at «Kaffekroken» er åpnet på Romantica, et tilbud som også kommer oss seniorer til gode. I ren nysgjerrighet tok jeg turen innom seniortreffet i Kulturtribunen sist fredag.

Hver fredag fra 1100 til 1430

I min gange opp trappa til «Oransjeriet» og kjøkkenavdelingen i Kulturtribunen hørte jeg munter latter og lystig prat. Trimmen som startet klokka 11 var trolig over og det var samling i kjøkkenavdelingen. Ganske riktig. Da jeg kom innenfor så jeg et 20-talls seniordamer sitte rundt langbordet og kose seg med snitter og bakverk. Ved første øyekast så jeg bare damer, - ikke en senior-mann var å se.

Det var riktignok en mann der, men det var ergoterapistudenten. Det var utvilsomt lenge til at han kunne påberope seg å være senior. Han trivdes godt i selskap med alle damene, men først og fremst var han der for at han hadde en jobb å gjøre.

Kommunalt seniortilbud

IMG 2384

Damene koser seg i eget selskap rundt bordet, men ønsker at også mannfolka skal være med.

Jeg ble møtt av lederen for det kommunale tilbudet på Ranheim, Torill Øien. – Velkommen til vårt lavterskeltilbud for seniorer, smilte hun. – Her møtes vi for aktiviteter og hygge hver fredag gjennom hele året. Dagen starter klokka 11 med trim inne i Oransjeriet. Da er det «fullt trøkk» for gamle kropper, men det behersker de godt og sier selv at det gjør godt for kroppen. Under denne sekvensen av dagens aktiviteter kommer ergoterapistudenten inn som instruktør og veileder.

-        Etter trimmen er det tid for lunsj ved langbordet, fortsetter hun. Jeg blir tilbudt plass ved bordet, men takker høflig nei takk selv om jeg er vokst meg opp til å kalles senior. – Jeg hadde jo blitt den eneste mannen med seniorstatus om jeg satte meg ned, sier jeg henvendt til Torill. – Ja, du har det. Det ser ut for at det er vanskelig for oss å rekruttere menn til fredagen våre. Både jeg og damene rundt bordet ønsker selskap av menn. Vi tror at en bedre miks i kjønnsbalansen hadde vært godt for alle, sier hun.

Er det kommunen som betaler for det du serverer her?, spør jeg. - Nei, det er det ikke. Det er jeg som handler inn og smører opp snitter før vi begynner. Dette er et lavterskeltilbud som alle skal kunne være med på. Her må de være med og betale en liten penge for hver gang de er her. Det som kommer inn, handler vi for og ordner selv. Så om du trodde det var snitter fra et cateringselskap så tar du feil, sier hun og smiler igjen.

Kåseri, bingo, musikk og allsang

-        Vi gjør som regel det seniorene har lyst til å gjøre. Det betyr ikke at de bestemmer alt. Noen ganger er det ikke enighet om hva som skal gjøres og da må jeg skjære igjennom. Stort sett, nei alltid, så går det bra. Etter maten i dag skal vi spille bingo. Det er populært og stor jubel når de vinner noe, Ellers så kan vi ha en som kåserer over et eller annet, vi kan ha musikk, quiz eller allsang. Dette er ting alle syns er interessant og greit å være med på.

13. året på Ranheim

Torill forteller meg at det er det 13. året de holder på med dette tiltaket her på Ranheim. Jeg må beskjedent innrømme at det har jeg ikke fått med meg. – Vi startet i gangene på omsorgsboligene her på Stemorsenga. Her holdt vi på i mange år. Innimellom var vi innom B-salen i Folkets Hus, men det ble aldri noe fast over det. Siden februar 2018 har vi vært så heldige å få være her i bibliotekets lokaler, fortsetter hun.

Kommunen bruker 2 ½ stilling på tiltaket på Ranheim. Disse inngår i et kommunalt team bestående av 6,2 årsverk 17 seniortiltak på ulike plasser i kommunen. Her på Ranheim er det Torill Øien og Elin Langnes pluss en ergoterapeutstudent som utgjør teamet. – Vi har funnet ut at det er veldig greit og fornuftig at seniorene har de samme å forholde seg til hver fredag, sier Torill.

Ønsker seg frivillige

Jeg spør Torill om det er noe hun skulle ha ønsket seg for dette tiltaket. – Ja, det er det. Først og fremst ville jeg hatt med flere mannlige seniorer her, Dernest hadde det vært veldig fint om jeg kunne hatt en liten stab med frivillige som kunne ha vært med. Om flere kan tenke seg å være med som frivillig ville vil kunne rullere på disse så de ikke ble bundet opp hver fredag.

Hvor skal de som kan tenke seg å bidra med frivillighetsarbeid på dette seniortilbudet henvende seg? – Jo, da kan de ringe meg på telefon: 941 69 346, avslutter hun og går tilbake til «sine» seniorer.