A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 2465

Per Nyquist og Gerhard Rückert viser stolt fram den siste vaffelplata for dagen. Vaffelpressa gikk på høygir denne onsdagen.

Overskriften kan lett lede til at dere tror at det er bergenseren Jan Eggum denne artikkelen vil handle om. Det hadde trolig vært hyggelig for dere i Bergen som leser Ranheimsavisa, men et sted går grensen for oss, i Grilstadkleiva. Det vi denne gang forteller noe om er «Gammelkaill-kaféen», «Vaffelhuset» eller det som tilbudet helst benevnes som: «Onsdagskaféen». Kaféen holder hus i RILs klubbhus i Ranheimsfjæra og er åpen hver onsdag fra klokka 10.30 til 12.00.

Onsdag 9. januar satte denne fasjonable kaféen ny besøksrekord. Hele 43 personer hadde møtt fram for en kopp kaffe, vafler, rundstykker og diskusjoner om løsning av lokale, og internasjonale problemer. På kjøkkenet fant vi vaffelsteker 1 Per Nyquist og vaffelsteker 2 Gerhard Rückert. Hovmesteren selv, Asbjørn Olsson, hadde funnet det passende å ta nok en ferie i Spania.

Dugnad, dugnad og dugnad

Som mye annet her på Ranheim drives dette på dugnad. Bak «Onsdagskaféen» står tre personer fra «Ranheimsfotballens Venner», Perren, Asbjørn og Gerhard. Ikke hvem som helst i den trønderske matbransjen (vaffelbransjen). Alle tre hevder å ha fått sin utdannelse på Vaffelhøyskolens forskjellige linjer. Uten å ha noe ønske om å sverte noen av disse tre kjernekarene, må jeg få tillegge at Perren har gått linja for bleke vafler (ikke gjennomstekte og med røreører), Asbjørn har sin eksamen fra linja med mørke vafler (veldig gjennomstekte, men tilpasset et fargerikt fellesskap som vi gjerne vil ha her på stedet). Gerhard har ennå ikke kommet så langt i sin vaffelutdanning, men er allikevel ekspert på de mindre vaffelplatene, også de med «ører» og ande utvekster.

Sammen gjør de tre en uegennyttig innsats for å skaffe noen kroner til eliteserielaget Ranheim. Gjennom året blir det en pen slump penger til klubbkassa. Hver onsdag gjennom brorparten av året står de klar bak vaffeljernene og kaffetrakterne for å servere fornøyde kunder. Selv om vaflene tidvis ser noe mislykkede ut rent utseendemessig smaker de fortreffelig. Perren er heller ikke beskjeden når han introduserer «Onsdagskaféen» med: «Her får dere Ranheims beste vafler stekt av vel kvalifiserte gutter med utdannelse innen vaffelsteking».

Kjempeflott møteplass og sosialt tiltak

IMG 2461

Et noe mørkt bilde, men ikke alle tåler bedre lys. Etterhvert ble vi 43 eldre på onsdag

-        Her er det plass for alle, sier Gerhard og ser utover den fullsatte salen. – Du kan jo selv se at det er populært å komme hit. Her er det plass for alle, men jeg kan vel si at «Onsdagskaféen» er mest tilpasset pensjonister. At en og annen «ungdom» stikker innom er vi bare glade for, her skal vi ikke utelukke noen. I dag er vi 43 personer tilstede og da nærmer vi oss det mange vil si er fullt hus. Hos oss er det imidlertid aldri fullt. Vi setter ut nye bord inne og om det fortsatt ikke er nok plass har vi tanker om å åpne døra til plattingen og sette Bort-Oderdalinger der.

Odmund Myhre, som selv er Bort-Olderdaling, ser ikke mørkt på om det blir så fullt inne at de må sitte ute. – Det som kjennetegner Bort-Olderdalingen er tøffheten og sansen for utfordringer. Slik sett er det jo et riktig valg Gerhard antyder ved en slik situasjon. Ingen andre her inne vil tåle en slik plassering i vinterhalvåret. Jon-Arne Kambuås som også er Olderdaling, men er fra riktig side i vår Olderdal er veldig fornøyd med dette treffstedet for oss som har noe ledig tid. - Vi har behov for å komme sammen på flere måter. Ett punkt er selvfølgelig det sosiale, men her klekkes det også ut planer for tiltak opp mot fotballen og andre ting som bør gjøres. I flere tilfeller organiserer «Onsdagskaféen» mye av det som planlegges iverksatt, sier Jon-Arne. – Jeg ser gjerne at flere kommer hit på onsdagene. Det er jo en flott arena for nye «Ranheimsbygg» for å bli kjent med de «innfødte».

Gamle fotballhelter er der

IMG 2468

fra venstre ser vi Bjørn Haugan, Jomar Nordtømme, den tidligere storspilleren Arne Kvarme og Arsenalsupporteren Knut Skjervold. Alle er de faste gjester i klubbhuset på onsdagene.

Den eldste av våre gamle fotballhelter, Leif Lauritzen på 92 år, er her hver onsdag. Han spaserer ned fra Presthusjordet og ned til klubbhuset enten det er tørt, vått eller isete. – Jeg er alltid skodd for å gå ute, og ut må jeg, sier Leif. – Det er jo moro å være sammen med de andre her, mimre og prate om dagens lag og diskutere kommende sesong. For egen del tror jeg at vi holder oss i Eliteserien også etter 2019-sesongen.

Rundt bordene sitter også andre av tidligere års «fotballhelter». Arne Kvarme er her, Ola Setsaas, Karl Otto Horrigmo og Asle Westberg. Lars Morten Brobakk er også å se i tillegg til godt over 30 andre fotball- og Ranheiminteresserte.

Jeg retter en alvorlig ment takk til Per Nyquist og Gerhard Rückert som var dagens bestyrere av vaffelpressa som ga 2.000 nye kroner til Ranheim TF og spillerne fra Ranheimsfotballens Venner.