A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen                         foto. Sølvi Kvam

sau 2

Det er sauens dag på lørdag. Vi møtes på Presthus Gård og tar del i all moroa!

En lørdag på fantastiske Presthus Gård må være midt i blinken for hele familien. Lørdag 28. september er sjansen der, på «Sauens dag». I første omgang fra klokka 11.00 til 15.00 der en rekke aktiviteter og opplevelser vil finne sted. Det hele åpner med at Gunhild Onsøyen Johansen blåser i horn (lur) for å samle et stort antall besøkende. Parkering er ordnet på merkede plasser både på jorder og i gårdsområdet. Arrangementet byr på interessante innslag for alle. Det er også ordnet med kafé inne i fjøset.

En prat med Sølvi Kvam

Sølvi er leder av Presthus frivilligsentral og kan fortelle at dette arrangementet er et samarbeidsprosjekt med Strinda Landbrukslag, Presthus gård, Voll gård, Felleskjøpet, Strinda frivilligsentral, Presthus frivilligsentral og en rekke andre. – Det er med andre ord mange som står bak denne dagen, sier en forventningsfull Sølvi. – Nå ser det jo også ut som om værgudene vil være med oss både med sol og gode varmegrader. Dette blir en opplevelsesdag med mange aktiviteter for barna, dyr, utstillinger og underholdning. Selv gleder jeg med skrekkelig til å møte alle de som kommer.

Jeg spør om hun kan røpe noe av programmet? – Selvfølgelig, svarer hun, det er jo innholdet i dagen som skal trekke folk hit. Vi starter med Gunhilds hornblåsing klokka 11.00. Deretter vil Felleskjøpets direktør for forretningsutvikling, Henrik Thoresen, åpne det hele. Dere vil få se en stolt Thoresen som er svært fornøyd med det Presthus gård utvikler seg til å bli, et samlingssted for folk på Ranheim, Jakobsli og andre deler av byen.

Gjeterhund, saueklipping, barnesang og mye mer

-        Klokka 11.30 vil Bjørn Cato Størseth vise oss hvordan en gjeterhund brukes. Hunden skal etter det jeg forstår, gjete sauer her på gården. Klokka 12.00 får vi besøk av Ranheim Barnekor. Det er et kor som har utviklet seg veldig siden den spede starten de hadde på Ranheim skole for noen få år siden. Denne gang har de også med seg gjester som vil være med i sangen, forklarer Sølvi.

-        Vi får også besøk av Jan Egil Tillereggen og Ingvild Svorkmo Espelien fra Selbu Spinneri. Jan Egil skal klippe sau som de gjør på høsten og Ingvild skal gi informasjon om ulla. Hun er nemlig noe jeg kaller for ullekspert, sier hun og ler.

Gjeterhundoppvisning og saueklipping gjentas igjen mellom klokka 14.00 og 15.00.

Aktiviteter og servering

Sauen med jente-       Her har vi Julie Bjørnstad Evjen med noen av sauene som kommer til Presthus på lørdag.

     Jeg er fornøyd med at vi denne gang virkelig kan gi et tilbud for hele familien, sier Sølvi. – Her blir det hesteridning. Bøttekasting, natursti og kos med dyr. Vi har både hester, geiter, sau og kalver med fra Voll gård. På våre tidligere arrangement har vi sett at barn er veldig opptatt av dyr og at de kommer godt ut av det med dyra vi har her.

-        Så skal jeg ikke glemme å nevne at «Motorkameratene» kommer med sin Gråtass. De vil tilby turer med gråtassen og henger.

-        Ellers kan vi friste med en variert servering både ute og inne i kafeen vår. Vi vil helsteke lam på grillen, vi selger lammeburgere og Lina Shaaer fra Syria vil lage en syrisk lammegryte. Ellers blir det salg av sveler, kaffepg pølser gjennom hele dagen.

Utstillere

De har klart å få 10-12 utstillere til å være med på lørdag. Her er det ulike håndverk og andre salgsvarer som stilles ut og som fås kjøpt. – I tillegg til de utstillerne som har meldt sin deltakelse er jeg glad for at Trondheim kommunes miljøenhet er her. De vil orientere om den foreliggende «landbruksplanen» for byen. Her har dere alle anledning til å stille de spørsmål og få svar på det dere måtte lure på.

-        Ellers får dere møte de driftige damene i Ranheim Malerforening. De vil presentere sine verker og legge noe ut for salg. Onsøyen gård vil være de som selger egenproduserte lammeburgere og sjokoladefabrikken i Klæbu vil være der med sine produkter. Her er det nærmat og nærgodt i skjønn forening, sier Sølvi med et smil.

Så blir det selvfølgelig loddsalg med flotte gevinster. Det er slik det bruker å være på denne gården når det arrangeres noe i frivilligsentralenesog Felleskjøpets regi. Her gjelder det å ha med kontanter så dere får anledning til å kjøpe lodd.

-        Videre vil Reppe Andelslandbruk være der for å presentere seg og det de driver med. Strinda Landbrukslag vil være der, Selbu Spinneri vil dere også kunne besøk. Ruth Sandvik er der med sine barneklær, Tine er der med noen av sine produkter og gir smaksprøver, avslutter hun.

Parkering

De områdene som er avsatt for parkering vil være markert med skilt. Det vil også være parkeringsverter tilstede som rettleder deg i parkeringen. Et parkeringsområde vil være på jordet langs den gamle E6 like etter gårdsavkjøringen. Her rommes det en god del biler når føret er som nå.

PUBKVELD 19.00 – 01.00

Til klokka 19.00 er fjøset ryddet og gjort klar for Presthus gårdspub. Her blir det masse god drikke, enkel mat og snacks. I tillegg til dette vil det som alltid på disse pubkveldene være god stemning. Selvfølgelig vil dere få mulighet til å ta en svingom. Presthus Gård skal ikke påberope seg å ha byens beste dansegulv, men kanskje det beste fjøsgulvet å danse på?

Denne gang kommer Kenneth Alexander Pettersen med sitt enmannsorkester og sørger for ypperlig dansemusikk for ung og gammel.

Tre jenter fra Ranheim damefotball er de som tar hånd om baren denne kvelden. Det er gitt skjenkebevilling fram til klokka 00.30. Gårdspuben stenger for kvelden neste dag klokka 01.00.