A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen                         foto: Schrøder

Søndag 8. desember er det klart for den tradisjonelle adventskonsert i Ranheim kirke. Denne gang er det Ranheim Mannskor som har ansvaret for konserten. Med seg har de Stadsbygd Mandsangerforening, sokneprest Skule Bjørnstad, kantor Anita Christiansen og Ranheim Musikkforening. Det lukter god førjulsstemning av dette.

Mannskoret 1

Dere kan høre vårt dyktige mannskor i Ranheim kirke 8. desember

Den ikke helt ukjente mannskorentusiasten, Eldar Hernes, er på tråden. – Nå er jeg her igjen, starter han. – Du må få med deg at vi også i år skal ha den tradisjonelle adventkonsert som avholdes i kirka. I år er det mannskoret som har ansvaret, og det vil sikkert gå helt bra. Etter å ha øvd godt gjennom hele året så er mannskoret i god korform, understreker Eldar. – Jeg kan fortelle at under vår dirigent, Heidi Hagerup Uddu, har selv et så gammelt kor som vårt, gjort store framskritt, sier han, og jeg hører han puster tilfreds i telefonen.

En konsert med lang historie

Adventskonserten har lang historie. Den første konserten ble avviklet i 1933 under navnet: «Vi synger og spiller julen inn». Alltid har det vært Ranheim Musikkforening og Ranheim Mannskor som vekselsvis har stått som arrangør. Som mye annet var det opphold i krigsårene, men etter krigen ble adventkonserten tatt opp igjen.

Helt siden starten har adventkonsertene invitert til allsang med de som besøker kirka. Det skjer også denne gang, lover Eldar Hernes som er mannskorets leder.

Kollekt ved utgangen

Det er gratis inngang, men besøkende inviteres til å gi en skjerv til kollekten ved utgangen. – Nå er også vi blitt litt mer moderne, sier Eldar. – Vi er blitt mer moderne i den forstand at vi tar vipps om besøkene ønsker det. Dette skjer også ved utgangen.

25 korister og ønsker flere

-        Vi er nå 25 korister som møtes hver onsdag klokka 19.00 til øving i Folkets Hus. Vi har fått noen nye med, men ønsker selvsagt at flere slutter seg til. De fleste liker jo å synge, så hvorfor ikke være med i mannskoret? Døra til oss står åpen, sier Eldar. Det er bare å stikke innom en av våre øvelser så får dere kjenne litt på stemningen.

Ranheim Mannskor deltok også i årets NM for kor. Det er den tredje gangen koret er med i mesterskapet. De har ennå ikke gått til topps, men hevder seg jevnt bra i disse mesterskapene.

Kortur til Riga

Koret har ved flere anledninger besøkt Riga og området rundt Latvias hovedstad. Her har de sunget i kirker, på torg og åpne plasser i byen. De har under hvert besøk blitt tiljublet av lyttende latviere.

Nå ser det ut som om en ny kortur til Riga er under forberedelse. Jeg spør Eldar om det. – Ja, det er riktig, svarer han. – Vi tar sikte på at vi en gang i juni 2020 setter kursen mot Riga. Det er god flyforbindelse mellom Trondheim og Riga, så dette er en tur vi gjerne tar. Jeg sier alltid at turene vi har til Riga er «en tur med korsang og opplevelser». Det har det alltid vært, og det blir det til sommeren også.

Vi avslutter med å si: Velkommen til en koselig stund med julestemning og en liten pause fra førjulsstria!