A+ A A-

tekst og foto: Berit Rustad                                  foto. Schrøder

Reppe blandakor

Dette flotte koret vi har på Reppe ble stiftet 12. juni 1944. Nå har Berit Rustad funnet 96-åringen som fortsatt holder stand fra de som stiftet dette koret.

12. juni 2019 feiret Reppe Blandakor 75 år. Og koret feiret jubileet gjennom hele 2019 med jazzkonsert med Magnolia Jazzband, konsert i Pettersenfjæra, NM i kor og julekonsert. Reppe Blandakors koreventyr startet da 10 ungdommer med pågangsmot og tæl og et sterkt ønske om å synge, møttes på "Taterflata" på Ranheim den 12. juni 1944.

Dette ble stiftelsesdatoen for koret. Oppstarten ble preget av krigstider der nasjonalistiske sanger sto på repertoaret. Første dirigent var Bjørn Nilsen og første formann var Asbjørn Eriksen.

En av stifterne er fortsatt blant oss

far

Det var moro å få hilse på den 96 år gamle Knut Dreier. En av de vi kan takke for at vi fortsatt har Reppe Blandakor.

Siste uken før jul ble jeg gjort oppmerksom på at en av ungdommene som var med på å starte koret fortsatt levde i beste velgående på Levanger. Dette måtte vi gjøre noe med. Vi måtte gi jubilanten en velfortjent takk fra koret. Lørdag 21. desember kjørte jeg til Levanger og traff den 96 år gamle Knut Dreier og hans datter.

Selv om hørselen var blitt svakere var hukommelsen upåklagelig. Dreier kunne blant annet fortelle om at det ble laget skismurning på Ranheim. «Bjørnstads Fjell» het smurningen, mintes Knut. Han husket også navnet på de fleste av de som var med på etableringen.

Koret var Bjørn Nilsens fortjeneste

Årsaken til at det ble kor var Bjørn Nilsens fortjeneste. Det første møtet var i Støremarka. Det var ikke så mange som bodde på Reppe den gangen. Det startet som blandet kor og Dreiers kone var blant annet med i koret. En annen dame, Tulli, var kirkesanger på Ranheim den gangen og var noen ganger med koret som solist.

Dreier var imponert over at koret i dag er på 60 medlemmer – det var morsomt å kunne fortelle ham hvordan koret han var med å starte har utviklet seg. Den gangen drev koret også med revyinnslag og basar for å få inntekter til koret. Det er jo noe koret er kjent for i dag.

Dreier var med på byggingen av Fykenborg

Dreier var med på å bygge Fykenborg som koret eier halvparten av. Før Fykenborg ble bygget øvde koret i 2. etg. på et bygg på Reppe hvor det var religiøse møter. Koret sang ofte i Ranheim kirke og på et gamlehjem på Jonsvannet.

Dirigenten den gang (Bjørn Nilsen) spilte fiolin, - ikke piano eller gitar under øvelsene.

Etter flyttingen til Levanger for å jobbe i Forsvaret var Dreier fortsatt aktiv innen frivillig virksomhet. Han var bl.a. dirigent for et korps på Nesset på Levanger. Dreier har reparert blåseinstrument i mange år. Det har han også drevet med etter at han ble pensjonist. Det var for dyrt å sende instrumentene bort for reparasjon.

Dreier har også skrevet noen viser selv. Kanskje er jeg så heldig at noen av Ranheimsavisas lesere har noen av disse? Om noen er i besittelse av viser av Knut Dreier hadde det vært veldig morsomt om jeg og koret hadde fått tilgang til disse. Ta gjerne kontakt med Ranheimsavisa. De vil bringe de glade budskapene til meg.