A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen         foto: Jon-Arne Kambuås

Bilde vrres jul 2

Det ble en flott start på jula med "Vårres Jul" med Hans Rotmo og Henning Sommerro

Det er ikke hver dag vi entrer A-salen i Folkets Hus så flott og enkelt pyntet, romslig og koronatilpasset. Ranheim Fotball og Chopsticks hadde lagt seg riktig i selen for de 50 heldige som denne gang fikk overvære Hans Rotmo og Henning Sommerro framføre sin nye versjon av «Vårres Jul». I tillegg ble de besøkende servert en flott og variert julebuffet fra Chopsticks, en spennende julebuffet som besto av den tradisjonelle norske ribba, medisterkaka, såsisser, brun saus og rødkål. Dette i kombinasjon med restaurantens tradisjonelle asiatiske retter. En imponerende håndtering av smittevernsbestemmelsene gjorde ikke måltidet dårligere.

Lokalet var satt opp med 4-mannsbord for de 50 gjestene som hadde fått plass. Det gjorde ikke trivselen mindre at hvert bort var dekket med flotte lyse duker, vakre servietter og stearinlys. Bord for bord forsynte de seg av anretningen som var plassert i B-salen. Ved at neste bord ikke kunne forsyne seg før bordet foran var kommet tilbake. Det var innrettet bar i A-salen og all servering og betaling forgikk ved bordene. Når jeg tar med alt dette i smittevern så er det fordi at alt for mange tar for lett på dette. Det var en innledende rapport om det som møtte oss.

«Vårres Jul»

Hans Rotmo

Hans Rotmo er fortsatt aktiv.og sammen med en utrolig god Henning Sommerro gjorde de en god konsert i Folkets Hus.

Hans Rotmo lanserte albumet «Vårres Jul» så tidlig som i 1980. Mitt første møte med Rotmo og hans jul opplevde jeg så tidlig som i 1981. Den gang i en, for meg, uforglemmelig oppsetting i en av verkstedhallene på Ørens Mek. Verksted. Både sted, kulisser og oppsetting var helt perfekt for publikum skal jeg dømme etter den applausen ensemblet fikk. Plata ble som nevnt utgitt i 1980 og ble på ingen måte noen suksess. Salget var rett og slett for dårlig og albumet er vel ikke tilgjengelig. Heldigvis kom den en revidert utgave i 1990 som ble godt mottatt. Salgsbarometeret viser at den er solgt i over 100.000 eksemplarer.

Rotmo og Sommerro

Duoen Hans Rotmo og Henning Sommerro turnerer nå med viser og musikk fra begge de albumene som er gitt ut. Det var dette vi fikk oppleve i Folkets Hus søndag kveld. For en duo! Vi kan vel med rette si at Henning Sommerro kan virke litt sky og beskjeden. Svaret på dette er; - under denne konserten viste han humør, glede og sine musikalske kvaliteter til fulle. Det var riktig fornøyelig å se han bak orgelet.

Selvfølgelig startet det hele med «Vårres Jul» og konsertstemningen var satt. Veien gikk videre om slakteren og hans forberedelser til julemat gjennom visa «Grisslaktinga». Det var sikkert en stor begivenhet i flere bygdesamfunn om vi skal tolke Rotmos tekst: «Det va slakting her i førgårs kveld. Æ ska fertæl dokk at det vart stell, Hælve bøgda hu ha møtt fram. Og sto og akkedert og spandert dram». Så kom de på løpende bånd; «Juletrefest for unga», historien om han Daling og han Guling, «Nissen», «Frekser´n», «Helvete», «Jul berre ein gong i året», «Bastu i Mastu» og flere av Rotmos annerledes julesanger.

Du skal henge rimelig godt med om du skal følge med teksten Rotmo har gitt sine viser. Jeg har vært i Rotmos hjembygd Verdal, men har aldri hatt de samme problemene der enn de jeg nå hadde i Folkets Hus. Jeg fikk med meg at han Olaf Daling var en harding og han Petter Guling var en fuling. Videre at de toan treffes på fest ei jul. Han Daling var full og han Guling va selvfølgelig ful og at det utviklet seg til et slagsmål mellom de to karene som jeg antar måtte være Verdalinger? Slagsmålet endte visst i knivtrekking og stor skade på lokalene. Hans Rotmo viste at han fortsatt er «rappkjeftet».

Rotmos utrolige skaperverk

Jeg skal ikke blande meg i diskusjonen om Hans Rotmo skal ha plass på Rockheims «Hall of fame». Hans utrolige tekster på dette julealbumet, tekstene fra livet i Vømmøldalen og arbeidslaget han Johannes Johansen. Her er det arbeiderkultur, samfunnskritikk, harseleringer og bonderomantikk. Jeg tar – selv i denne førjulstida – med noen strofer som hyller arbeidslaget:: «Sjå, det heng eit bilde på vegga, Seks kara som står og ler. Dem stør sæ på kvar si slegga. Kem e det vi sjer? Arbeiderlaget hans Johannes Johansen, Johannes Johansen, Johannes Johansen. Arbeidslaget hans Johannes Johansen, Johannes Johansen». – «Men kem e det som legg ned kransa og snakke med fine ord. Og hauste heile æra for det arbeidslaget gjord? Partipampan i LO og DNA, LO og DNA, LO og DNA.»,

Takk til Ranheim Fotball og Chopsticks

Bekken Lars

Astrid og Lars Bækken delte bord med Grete og Tore Henriksen. De var vel enige om at det hadde vært en flott kveld med god mat.

Dette ble en kveld flere av oss sent glemmer. Ganske så fortjent fikk Rotmo og Sommerro stående applaus. Det samme skal også tildeles gjengen i Ranheim Fotball og Chopsticks restaurant. Jeg lurer inn en takk til «tordivelen» Stina Mostervik som hadde kontrollen med det meste. Takk til dere alle for opplevelsen!