A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen       bilder tilsendt fra Tonje

Tonje Lissandrin

Tonje deler sine opplevelser i Italia og diktene hun har skrevet under pandemien.

Tonje A. Lissandrin har røtter fra Ranheim. Nå bor hun i Veneto, en by som ligger en halv times kjøretur fra den mer kjente byen Venezia. Der bor hun med mann og sine tre barn, den yngste er tre år nå. Tonje er ofte i kontakt med Ranheimsavisa, er også med i vår vennegruppe på «Face» og det er jeg svært godt fornøyd med. Hun skriver noveller, dikt og bøker. Dette får vi ta del i. I denne artikkelen plukker jeg noe fra livet i Italia under den pågående epidemien.

Da pandemien kom til Italia

22. februar 2020: Tonje A. Lissandrin er i strålende humør. Hun har fått vite at magasinet Tara skal publisere en av hennes noveller fra debutboka «Ventreromsnoveller». Hun planlegger å sprett en flaske prosecco for å feire, men da brøt det inn en ekstra nyhetsmelding som skulle gjøre slutt på idyllen.

I sendingen opplyses det at en eldre mann i Veneto er død av Covid-19-viruset. Det er Europas første korona-dødsfall. Det viser seg at det dreier seg om Adriano i nabolandsbyen, en nær venn av Tonjes nærmeste nabo!

Myndighetene i Veneto-regionen innfører rød sone, den høyeste grad av smittevern. Dette med umiddelbar virkning. Livet ble snudd fullstendig på hode for familien på fem, for hele denne italienske regionen og ganske snart for hele verden!

Det fortsetter

Tonje forteller at ett år senere, den 22. februar 2021 har smitteverntiltakene vært en naturlig del av hverdagen. Det som før var absurd er nå dagligdags. Det at hun nå utgir «Rød sone» er et tilbakeblikk på året som har gått. – For oss i Italia ble naboregionen vår hardest rammet. Det var Lombardia. Grensen mot Lombardia, en time fra mitt hus, var stengt i den verste perioden. Det var folk i Veneto glade for, men veldig trist at store deler av Italia ble så hardt rammet, forteller Tonje.

Tonje er utdannet immunolog

Tonje forteller meg at hun tok utdannelse ved NTNU og en halv doktorgrad i immunologi i Sveits før hun hoppet over til fordel for en master i «Business Administrasjon» i London. – Jeg hadde nok blitt stadig mer interessert i strategi og tankegang i legemiddelindustrien. Det førte meg til et forskningsprosjekt i Boston før jeg igjen flyttet tilbake til Italia. I de senere år har jeg vært dedikert til forfattergjerningen.

Tonje forteller til Ranheimsavisa: - Da utbruddet kom tenkte jeg at det var naturlig å bruke min egen kompetanse i infeksjoner på et vis, men så har det ikke vært så enkelt å kombinere dette med hjemmeskole for to og ha en treåring hjemme.

Så har Veneto kanskje Europas best utbygde helsevesen? Jeg har i denne tiden vært i dialog med norske politikere og fagpersoner, forteller hun, som altså også i denne perioden har skrevet dikt som kretser rundt dette året med unntakstilstand. Noen av disse diktene har jeg vå samlet i boka «Rød sone».

Boka er delt i to deler

Boka er delt i en del som er skrevet stort sett i første person, entall og flertall. Her fortelles det om hendelser og erfaringer gjennom pandemien, I den andre delen introduserer Tonje oss for en knippe personer, Iris som blir syk og dør, Marcello som flykter i sin lille Fiat 500 og hører på Leonard Cohens «Så lei av korona, så lei av korona» og lille Alice. Hun representerer barna som virkelig har fått endret sine livsvilkår i denne perioden.

I tillegg kan jeg vel tilføre at i hovedinndelingen er diktene brutt opp av sitater fra verdenslitteraturen om smitte og pandemier.

Av de første som ble tatt av Covid-19

Tonje Lissadrin med pestdoktormaske

Tonje hadde skaffet seg pestdoktor-masken til det som skulle være en feststund på Markusplassen.

Veneto og Venetoregionen er ikke bare av de som først fikk føle Covid-19 på kroppen. Dette er en region med en pesthistorikk som gjør det naturlig å søke til tidligere litterære refleksjoner. Noe av dette blander hun inn i boka. Det gjelder verker av Albert Camus, Edgar Allan Poe, Sigrid Undset og selvsagt også Thomas Mann. Mann er forfatter bak boka «Døden i Venedig».

Det er ei bok som ble etterfulgt av film som det var lett å assosiere med da Tonje og familien var på en utflukt til Venezia. Vanligvis skulle det være karneval og masse liv i byen, ikke minst på det store karnevalets kulminasjon. Det var feit-tirsdag og dagen før fasten skulle begynne. Men denne tirsdagen var det helt dødt i Venezia.

-          Jeg kunne se noen fastboende hadde tårer i øyekroken da de så oss rusle rundt på Markusplassen. Vi var de eneste som gikk der. Det var veldig spesielt og ganske så uhyggelig, sier Tonje. – Jeg hadde jo kjøpt meg en pestdoktor-maske for anledningen. Pestdoktor-masken er en maske som skulle verne oss mot pest fra Svartedauens tid.

Tonjes dikt fra Rød sone publiseres i morgen

Etter hvert som jeg skriver ser jeg at artikkelen bli i lengste laget. Det medfører at jeg stopper her i denne omgang. Diktene hun har skrevet blir derfor publisert i morgen. Det kan være greit å lese litt om de forholdene som hersket og hersker i Veneto-regionen før Tonje A. Lissadrins dikt blir servert dere.