A+ A A-

tekst: og foto: Ola H. Balestrand

Mortren Guldseth 1

Morten Guldseth tar en pust i bakke under en av de mange rundene han har med løypekjøring ved Tjønnstuggi

Selv om mange av oss nå begynner å bli våryr så er det fortsatt godt egnet for en skitur i Ranheimsmarka, Malvikmarka og i Bymarka. Mye av dette skyldes vår trofaste løypekjører gjennom 30 år, Morten Guldseth, Han har hatt god hjelp i femten av disse årene av Roar Refseth, helt inntil han fant det for godt å flytte til Oslo.

Skiløyper for Ranheim skiklubb

Jeg fikk en prat med Morten under en pause i sporkjøringen nå tidlig i april. – Dette er livet, sier Morten når han ser bort på løypemaskinen. – Den sørger for at det alltid er gode forhold for de mange skielskende som bor her øst i byen og i Malvik. Vel, jeg må vel være oppriktig her; maskina har ikke gjort jobben uten at jeg sitter ved spakene. Når jeg er ferdig med denne vinteren, kanskje i løpet av april, så har jeg kjørt skiløyper for Ranheim skiklubb i tretti sesonger!

Med utgangspunkt ved Tjønnstuggu har Ranheim skiklubb gjennom sitt frivillige arbeid, gitt innbyggerne på Ranheim et løypenett av topp kvalitet. Her blir det lagt løyper så snart det har lagt seg nysnø av en viss mengde. Dette har etter hvert blitt oppdaget av flere og på godværsdager kan vi se at det kryr av skiglade mennesker i marka. For å få dette til har Morten en sentral rolle.

Morten var selv aktiv

Morten var selv aktiv i skiklubben helt fram til 16-årsalderen. Etter sin aktive periode gikk han over som trener i noen år.

Etter hvert kan vi vel si at skiene ble mer eller mindre lagt på hylla og løypekjøringa overtok. Marka ville han så absolutt ikke gå glipp av. Han startet med løypekjøring med scooter i 1991. Siden da har skiklubben hatt og brukt hele 4 tråkkemaskiner.

Tråkkemaskiner

Morten forteller at tre av maskinene ble kjøpt bukt. Den første så tidlig som i 1998. – Den jeg kjører i dag ble kjøpt ny og vi fikk den overlevert i desember 2012. Det er en Kässbohrer Pisten Bully 100. Løypemaskinene er i toppklassen og ble en stor investering for en liten skiklubb som vår, sier han.

-          Maskina er bent fram fantastisk, fortsetter Morten, - den er lettkjørt og legger spor som de fleste kan misunne oss. Utstyret mestrer alle forhold og det er bare snømangel som kan stoppe oss i prepareringen.

Løypekjøringen og dugnadsarbeidet

Nå er løypekjøringen delt på to ressurser. Det er Morten Guldseth og Jon Vindal. Det er vel ikke å stikke under en stol at Morten er den som har kjørt flest mil i de senere år. Til orientering kan jeg nevne at det kjøres mellom 150 og 200 timer per sesong når vi har en normal vinter. Klubben preparerer løyper rundt Solemstjønna, i Vassdalen og til Hønstadvatnet.

Trondheim kommune har ansvar for drift og vedlikehold av løypenettet i Bymarka og Estenstadmarka. På Ranheim er det som vanlig de frivillige som må trå til. Her på Ranheim er det Ranheim skiklubb som gjør jobben på dugnad og etter avtale med Trondheim kommune.

I tillegg er arbeidet på- og med Tjønnstuggu dugnadsbasert. Tjønnstuggu er skiklubbens eget klubbhus. Det har det vært siden 1947. Her er det stor aktivitet gjennom året, men mest selvfølgelig i vinterhalvåret.

Løypemaskina måtte berges!

Morten Guldseths lypemaskin

Et stort og tungt dugnadsarbeid måtte til for å redde maskina fra å drukne i myra.

For noen år siden kom vi ut for en uheldig episode som krevde en stor dugnadsinnsats fra våre frivillige. Det som skjedde var at maskina kjørte seg fast i myra ved Solemstjønna. Her var gode råd dyre! Det måtte tre traktorer og 15 timers innstas fra mange til å dra ut og redde maskina fra å synke videre ned i myra! Etter denne episoden måtte maskina gjennom en omfattende reparasjon og ble stående en god periode den vinteren.

Store kostnader ved å holde løypene i orden

Maskinkjører Morten sier han er imponert over den generelle dugnadsånden på Ranheim. Han forteller at han selv lever etter mottoet: «Skal vi få til noe, må vi hjelpe hverandre». Det er kanskje noe som hele det frivillige Ranheim lever etter?

Ranheim skiklubb underslår ikke det faktum at det er store kostnader forbundet med å drifte løypenettet og løypemaskina. Det vil sikkert være svært kjærkomment om dere bidro med en skjerv til skiklubbens arbeid. Støttebeløpet kan di sende med VIPPS til: 537 930.

Artikkelforfatteren legger selv inn dette

«Morten har gjennom de siste 30 årene lagt ned en formidabel innsats for skiklubben og den skiglade befolkningen på Ranheim. Det at vi har skiløyper med topp nasjonal standard en liten kjøretur fra fjæra er unikt, og det skal vi ikke ta for gitt. Derfor en stor takk til Morten for den innsatsen han legger ned». Dette underskrives med: Ola Haseth Balestrand, sportslig leder Ranheim skiklubb.