A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

fiskere

Fiskerne Per Inge Lauritsen, Egil Hov og en heldig mottaker av fersk fisk, Hilde Teien.

Dette er en «repriseartikkel» nå etter at sommervarmen og godværet har gitt seg for en stund. Kanskje er den aktuell også nå i den forstand at det frister flere av dere til å ta «årene fatt» og dra ut på feltet. Artikkelen ble publisert i mai 2015 og som dere vil lese fikk de omtalte fiskerne gode fangst. Slike fangster er det fullt mulig å få i dag også. Så går vi over til det som ble skrevet en maidag i 2015:

Ranheim har arvtakere etter de gamle Strindfjordfiskerne Pettersen, Midtgård, Haugrønning med flere. Vi var en tur i Hansbakkfjæra en fredags formiddag når den nye generasjonen fjordfiskere kom til land med nattas garnfangst. Stolte som haner fikk de «skøyta» (som var en 15 fots plastbåt med påhengsmotor) opp i fjæresteinene slik at fisken kunne losses i land. Fangsten var nok ikke stor nok til at den måtte meldes inn til NRK`s tidligere programpost; «Melding om fiske»? Det var slett ikke «hundre hekto på stampen», men en god fangst med matfisk var det. Og hva er bedre enn lettsaltet fersk torsk eller annen nytrukket saltvannsfisk?

Bra fangst av torsk, storsei og en piggvar

Fiskerne var kjente Ranheimsgutter. Det var garnbas Per Inge Lauritzen, motormann og fisker Egil Hov samt rederen selv, Gunnar Lauritzen. (Gunnar har dessverre forlatt oss når dette skrives i 2021). Alle var etter det vi kunne se iført skikkelige fiskerklær. Det var oljebukse med god plass til 2 voksne i hver, det var godkjente hodeplagg selv om det ikke var sydvest, gummihansker og lange slagstøvler. En ting manglet, og det er alvorlig fiskere, redningsvester! Det må nok anskaffes til neste tur på «feltet».

Fangsten var som sagt bra. Fine to/tre kilos torsker, storsei i samme vektklasse og en ganske så stor piggvar. Piggvar er trolig ikke så kjent for de fleste av våre lesere. Vi kan opplyse om at det er en flyndrefisk som har en tykk og nesten rund kropp. Den kan bli skikkelig stor og nå opp i en vekt på 25 kg. Så stor var ikke den som disse hadde fått lurt i garnet. Skal jeg antyde noe var den kanskje på 3 kg. Piggvaren lever, som annen flyndrefisk, på sandbunn. Gjerne også på grunt vann da den trives bedre i varmt vann enn i kaldt. Føden er hovedsakelig børstemark som det finnes masse av på sandgrunnene innafor Grytbakkstranda. Det også andre bunndyr som er delikatesser for piggvaren.

Andre ting som kan sies om piggvaren er at den har et fast, helt hvitt kjøtt med en herlig smak. Dette er en populær matfisk og er en av de fiskene som det betales mest for, forteller Egil, som foruten å være motormann også er eksperten på fiskeslag.

Tidvis er det godt med fisk å få

Dette trekløveret er ofte å se på sjøen. – På denne tiden av året er vi nok ute en to – tre ganger i løpet av uka, forteller Per Inge. – Temperaturen er ganske bra og fangstene er også til å leve med. Vi får mer enn nok mat til vår selvforsyning. Alle om bord er glad i fisk og lager gjerne fiskemat om vi får egnet fisk for dette.

Det samlet seg noen i fjæra denne formiddagen. Alle ble tilbudt fisk fra nattas fangst, fritt valg og gratis. Nå skal det sies at piggvaren var unntatt det frie valget. Den hadde motormannen allerede tinget på. Valget sto mellom flott torsk og storsei. Ranheimsavisas mann sikret seg en flott torsk som gikk i gryta samme dag. Det ble et fortreffelig måltid, et måltid som du aldri får på en restaurant. Fisk som bare er timer gammel, nesten sprell levende og samtidig er fast i fisken, ja, det er bare en nytelse.