A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen       foto: Anette Norum

SolbakkenViksen skolekorps

Solbakken og Vikåsen skolekorps deltok også på konserten i Pettersenfjæra denne gang.

Jeg var dessverre bortreist da Ranheim Musikkforening inviterte til stor vårkonsert i Pettersenfjæra. Dermed ble det ikke noen forhåndsomtale i Ranheimsavisa. Nå har Anette Norum sendt meg noen ord om konserten samtidig som en av musikknestorene her på Ranheim, Knut Torsethaugen, har bidratt med opplysninger om denne konsertens historie. Ut fra dette har jeg snekret sammen denne artikkelen.

Et flott arrangement

Årets «fjærakonsert» ble arrangert i et greit vårvær tirsdag den 31. mai. I overkant av 300 publikummere hadde møtt fram for å høre Ranheim Musikkforening og de inviterte gjestekorpsene framføre sine numre.

Skolekorpsene fra Ranheim og Solbakken og Vikåsen skole var naturligvis med. I tillegg fikk publikum høre Ramura under ledelse av Roar Fridtjofsen. Ranheim Veterankorps holder fortsatt koken og var med under sin dirigent Nils Skarra.

Anette Norum forteller: - Dette var en fin kveld med mye god musikk og sosialt lag for korpsmiljøet her på Ranheim. For oss i korpsene er det fint å ha denne muligheten til å samles for å høre på hverandre. Ikke minst er det veldig bra for å bygge samhørighet og samarbeid korpsene imellom.

Historien om Fjæraarrangementet

Knut Torsethaugen har mange roller i bydelens musikkliv. Vi har hørt han i hovedkorpset, Ramura og på kirkekonserter med Vikelvens Jazzband. Knut forteller her om fjærakonsertenes historie:

-          Det første arrangementet i fjæra var allerede i 1984. I årene etter starten var arrangementet nesten årevisst fram til tidlig på 2000-tallet, totalt 16 ganger, starter Knut.

-          Hvilke deltakere som har vært med har variert. I tillegg til korpsene på Ranheim og omegn, var både Reppe blandakor og Ranheim Mannskor med flere ganger. Vi har også hatt Ranheim storband og Vikelevens Jazzband med.

En del av Ranheimsdagene

Ranheim veterankorp og Ramura

Her er Ranheim Veterankorps under sine framføringer på fjærakonserten.

Knut fortsetter: - Et par år rundt 1990 var fjæraarrangementet en del av «Ranheimsdagene». Disse dagene var en del av et større arrangement som gikk over flere dager med bl.a. idrettslaget som arrangør. Senere var det frivillige som overtok ansvaret for «Ranheimsdagene», men med Ranheim Musikkforening som aktiv deltaker.

I tillegg til at arrangementet i fjæra var en fin måte å vise oss fram for folk på Ranheim så var det også en god inntektskilde gjennom salg av grillmat, kaffe, brus, is og kaker.

I starten måtte vi frakte alt utstyret vi trengte ned til fjæra. Strøm fikk vi fra en lang skjøteledning fra Karl Åge Wikstrøm i Ranheimsveien 244. Denne strømkabelen måtte vi dra under jernbanelinja og ned til området vi brukte, fortsetter Knut. – Nå er det meste av det vi trenger av utstyr og strøm tilgjengelig i Pettersenfjæra, mye takket være Ranheimspatrioten, Ranheimsavisa og Hansbakken velforening.

Om de forskjellige aktørene

Når du først gir meg spalteplass i Ranheimsavisa må jeg kort få orientere om historien til de som medvirket under årets arrangement:

Ramura

Her ser dere RAMURA under konserten i fjæra.

Ramura ble startet av musikere fra musikkforeningen. Stiftelsen var i 1965 som en gruppe på 8-10 musikere fra Ranheim Musikkforening. De spiller gammel dansemusikk. Ramura har gjennom disse årene hatt ulike besetning, men musikksjangeren har vært den samme. Jeg må få skyte inn at Ramura var aktive til først på 2000-tallet. Etter en lang pause er vi glad for å være i gang igjen.

Ranheim Veterankorps ble stiftet i 2002. Korpset består av musikere med lang erfaring og korpskarriere. De syns fortsatt at der er moro å spille sammen. Per dato har de 18 medlemmer og korpset dirigeres fortsatt av Nils Skarra.

Ranheim skolemusikkorps ble stiftet i 1946 og består nå av 88 drillere og musikanter i alderen 6 til 19 år. Dirigent er den dyktige Geir Olav Aslaksen. Siv Randi Kolstad har ansvaret for juniorene og drillerne.

Solbakken og Vikåsen skolekorps ble stiftet i 1959. Det er byens eneste skolekorps med brass-besetning. De har også en ungdomsgruppe som kalles BUSK. Dirigent her er Simen Grøtting Husmoen.

Ranheim Musikkforening ble stiftet så tidlig som i 1906. Korpset har i dag 40 aktive medlemmer. Et av våre høydepunkter er høstkonserten som i år er med Øystein Baadsvik. Vår dirigent er Øystein Herfindal.