A+ A A-

av: Ranheimsavisas fotballkommentator i Olderdalen

FotballtrøyeFor noen dager siden fortalte jeg Ranheimsavisas lesere hva jeg fant ved lesing av en 85-år gammel avis som var stukket inn under en takås i vår gamle bolig øverst i Olderdalen. Mere presist, Dagsposten 3. Juli 1930. Her refererte jeg til en annonse om en fotballkamp mellom ” Det Norske Landslag - Sammensatt Trøndersk Lag”.

 Som det framgår av annonsen, er dette en fotballhistorisk stor begivenhet: ” Første gang Det norske Landslag gjester Trondhjem.” Ranheimsavisa jobber intenst med å framskaffe et bilde av artikkelens nevnte Johans Saksvik.

 

Johan Saksviks landslagstrøye finner du i Godshuset ved Ranheim Bydels Museum

Da fotballinteressen kanskje aldri har vært mer intens i Ranheim-samfunnet enn i dag, fant jeg det riktig og ”grave” fram: Hvordan gikk det med trøndernes møte med landslaget i denne begivenhetsrike fotballkampen, og ikke minst, - var det spillere fra Ranheim idrettslag på laget?

Ved god hjelp av to av bydelens andre fotballeksperter - Steinar Saksvik og Gunnar Guldberg - har jeg funnet svarene i journalist Per Christiansens bok utgitt i 2009: ”Gressbanen Sorgenfri 1922-1940.”

Jeg prøver meg på et sammendrag av Per Christiansens omtale av kampen:

juve2 edited-1”Flere av landslagsspillerne hadde gjestet banen ved en del anledninger tidligere, men det var første gang trondhjemspublikum fikk se alle på ett brett. Nå kom de løpende ut fra garderoben, den ene mer kjent enn den andre. Jubelen hadde sjelden vært så stor for et bortelag som da disse kom ut på banen.”

Av referatet fra kampen ser vi at trønderne klarte seg bra i første omgang, men hadde lite å stille opp med i 2. omgang hvor landslaget ”var det førende i en fartsfylt, morsom og målrik omgang. Til slutt sto det 6-2 til kaptein Jørgen Juve og hans mannskap.”

Hvem spilte mot landslaget?

Jo da, det var som jeg på forhånd tenkte, Ranheim var representert på trønderlaget.

Brage, som etter det jeg har lest meg opp på var det førende laget i Trøndelag først på 1930 tallet, hadde med hele fem spillere på hjemmelaget. Bylagene Rapp, Kvik, og Freidig var også representert. Fra distriktet hadde de hentet inn forsterkninger ved Olaf Aune fra Steinkjer, og fra Ranheim, Johan Saksvik.

For de som mangler fotballhistoriske kunnskaper var nevnte Johan Saksvik onkel av Johan Saksvik som spilte på landslaget. Han kan med rette betegnes som Ranheims mest omtalte og kjente fotballspiller.(Johan Saksvik jun. landslagstrøye henger på veggen i Godshuset ved Ranheim Bydels Museum)    

Jeg tar også nå med noen ord om den berømmelige varmen som jeg referer mye til i min tidligere artikkel fra Dagsposten i 1930.  I Per Christiansens bok fra gressbanen Sorgenfris historie heter det: ”Det ble en varm sommer i Trøndelag, av og til med en fryktelig støvplage på stykket fra trikken og opp til Sorgenfri. Men en mer behagelig adkomst når vannvognen ble kjørt.”