A+ A A-

av: Kjell Arntzen                                  foto: Arne Strand

trav-4462«Vår» Petter klarte noe navnebror Petter N ikke klarte i Lahti denne helga. I overlegen stil travet nr. 10 inn til en klar seier i Rikstotos 5. avdeling på Leangen lørdag ettermiddag. I Lahti gjorde den andre Petter N det bra, men seier ble det ikke for gromgutten med ski på bena. For mange som var på Leangen var seieren til BB Petter N en overraskelse, men ikke for eieren, Kolbjørn Selmer, og Ranheimsavisas utsendte. Dette selv om fotografen utelot nr. 10 på sin V7-kupong. Makan til sløs med penger tør jeg anmerke. Det ble en morsom og kjempeflott dag på Leangen sammen et stort antall andre travinteresserte.

Suverene BB Petter N like før målstreken på Leangen. Seier! Hva annet kunne det bli?

Monteløp

trav-4397Travdagen startet med noe som heter «monteløp». For uinnvidde, oss inkludert, er det et travløp med rytter som vi ser på en galoppbane. Det er imidlertid ikke galopp, men trav det dreier seg om. Nokså morsom skal vi tro eier og rytter Guro Berg som tøylet sin egen hest, Synjo Harmony, i dagens første løp. – Hesten var i superslag, forteller Guro, men dessverre så gikk den i galopp og ble disket. Jeg merket ikke noe til at jeg var disket med det samme, følte Synjo var så pigg og løpssterk at jeg fortsatt travet et stykke til. Som noviser på området spurte vi hvorfor hun la seg helt ytterst i svingen mot Rotvoll? – Jeg fattet da at jeg var disket og måtte komme meg bort fra de andre, svarer Guro. Vi bemerket at Synjo Harmony holdt jo de hestene som holdt seg innerst i banen gjennom hele svingen og hadde stor fart. – Ja, det var krutt i bena på hesten i dag, synd at vi gikk i denne galoppen, sukker Guro.

Så til travet

Bakgrunnen for vårt besøk på Leangen denne travlørdagen var å kjenne på travmiljøet og stemningen under en løpsdag. Hovedtrekkplasteret var selvfølgelig løpet der Ranheimshesten «BB Petter N» var med. Førsteinntrykket av Leangen var godt. Vi steg inn i tribunebygget etter flere års fravær. Det første som slo oss var hvor flott det var blitt inne i tribunen. Åpent og lyst nede med spredde spilleluker, seremoniplass på scene og skjermer som orienterte greit om løpene og oddssettingen. Oppe i selve tribunen fant vi en stor restaurant, Her var det både luftig og godt. Det var høyt under taket, en nydelig buffet ble tilbudt tilskuerne og vi følte en utrolig god stemning rundt om. Morsomt var det å se at alle plassene var fylt opp og at dagens Rikstotoløp fanget interessen til mange.

trav-4383Vi hadde tilegnet oss en «framskutt plass» oppe i fornt av tribunen. Det var ikke noe å klage på her heller. God utsikt over banen og løpene, tilgang på den samme smakfulle buffeten og spillestedene. Vi hadde også traveksperter nært til oss, uten at det hjalp oss så særlig mye.

BB Petter N i superform

Vi overlot lite til tilfeldighetene når vi først skulle være med å heie Ranheimshesten fram til seier. To ganger tok vi turen innom stallen for å se om Petter`n var grei. Ved første besøk var hesten godt innhyllet i et godt og varmt bomullspledd. Det så ut som han hadde det flott. Noe smil til fotografen ble det ikke, men den flekket tenner! Et godt tegn, mente stalljenta som sørget for at hesten hadde det bra.

Vårt neste besøk fant sted to løp før Petter`n skulle i gang. Vi måtte sjekke om den hadde varmet opp og var klar til innsats. Stalljenta hadde allerede sørget for at hesten hadde fått sin gjennomkjøring og meldte tilbake at alt fungerte som det skulle. Inn kom Jomar etter å ha kusket «Deweydefeastruman» (det er navnet på en hest!) i et kortløp. Hesten ble hentet inn til dopingkontroll uten at vi skjønte grunnen for det. Så bra gikk det ikke i løpet, men slik var reglene. En hest i dette løpet skulle inn for kontroll. Betryggende at det også er slik kontroll innen travet.

trav-4485Jomar kom inn i stallen for å sjekke om Petter N var varmet. Han likte det han så og hørte. Det slo oss når vi ble fortalt at hesten med det vanskelige navnet var tatt inn til kontroll, så burde det samtidig være et krav om at Jomar ble tatt inn til ansiktsvask! I følge hesteeier, Kolbjørn Selmer, skulle det nærmest være forbudt for et slikt skittent fjes å kjøre favoritten i løp 8. – Det får gå for denne gang, sa Kolbjørn, men etter løpet som sikkert vil ende med seier, skal Jomar bli nødt til å «pynte» seg i fjeset før han tøyler Petter N på neste løpsdag. Vi var faktisk helt enig med Kolbjørn.

Det er ikke bare-bare å være kusk på en bløt bane, men Jomar hadde det greit bak briller som man knapt kunne se gjennom.

 

Det store øyeblikket

Så kom løpet vi hadde ventet på, løp 8 med voltestart. Starteren ropte 3, 2, 1 – kjør og dermed la feltet på 15 ekvipasjer ut på to runder rundt travbanen. Vi plasserte oss ved gjerdet på startsiden. De forhåndserklærte favorittene Philip Lyn og Torpa Jan gikk godt og raskt til tet. Hva med Petter`n? Helt sist, ropte fotografen. Ta det med ro, Arne. Jomar har jo fortalt at Petter`n er som sin navnebror på lange distanser, - en slow starter. Vår Petter N har simpelhet trøbbel med å komme i gang, men når han først er kommet ut av denne dvalen, går den helt til mål. Føret var så absolutt som bestilt for de to Petterne. 

Bak oss står familien Selmer, alle som en. Vi ser faderen, moderen, kona, sønnen og andre familiemedlemmer. Alle er fulle av forventninger og følger spent med. Kolbjørn er rolig. Han vet at BB Petter N kommer. I vår egen prat med Kolbjørn forleden var han klar på at der i gården hersket en klokkertro på hesten.

Feltet hadde travet en runde og de to nevnte favorittene førte an. - «Vi har tvillingen nå», hørte vi ved siden av oss. - «Philp Lyn og Torpa Jan gir aldri fra seg denne ledelsen». Vel, tenkte vi. Det er en Ranheimshest med i feltet og den kommer til å gjøre bongen deres verdiløs!

Siste sving og oppløpet

trav-4475I siste sving tettet det seg til. Vi så at Petter`n forserte i ytterspor. En etter en ble de passert, nå var vi snart helt fram i tet. Ved utgangen av siste sving dro BB Petter N på. Jomar drev hesten fram på sin «kunstneriske» måte. Nøyaktig slik den andre Petter N finner åpninger i spurten, gjorde BB Petter N og Jomar det også. Ekvipasjen fosset fram og så seg aldri tilbake! Vi registrerte en smilende og fornøyd kusk idet mållinjen ble passert. Ikke mindre var gliset når de passerte oss på vei tilbake til seiersintervju og heder. – Jeg torde jo ikke gjøre annet enn å vinne, smiler Jomar gjennom ansiktsgjørma. – Hesten har jo en eier som ikke er særlig glad til å tape!

Jomar gliste til oss gjennom møkka. Han var tydelig fornøyd med ekvispasjens innsats.

Norgesklasse

Vi har tidligere erkjent at noen travkjennere er vi slett ikke. Her finnes ingen forutsetninger for å vurdere prestasjonen til kusk og hest. Vi må lite på det vi hørte av kommentarer fra travkjennerne i området. Intervjueren inne i tribunen roste den fenomenale avslutningen. – De siste tusen gikk på 25,5 og hesten viste norgesklasse, kom han med. – At det går an etter en slik start, var en annen kommentar. «Helt overlegen». «BB Petter N blir bare bedre og bedre». «En slik avslutning ser vi ikke hver dag her på Leangen», var andre kommentarer vi fanget opp.

trav-4456Hva sa så eier Kolbjørn Selmer? - Jeg hadde jo tro på at den skulle gå seirende ut av dette løpet, sier Kolbjørn. – Nå er jeg bare stolt og det bør vel dere andre på Ranheim også være? Jeg er rørt, nesten til tårer av den avslutningen hesten viste. Dette ble en skikkelig «familiedag» for oss i familien Selmer. Alle fikk med seg denne prestasjonen, det berørte dem også. Så må jeg da få si til dere; - Det er jo en tilleggsprestasjon av hesten å vinne med en kusk som umulig kan se noe gjennom gjørma han har i fjeset!

Vi gratulerer Kolbjørn, takker for opplevelsen og maner Ranheimsfolk til å ta en tur på Leangen Travbane. Det var faktisk svært så hyggelig!

Man kan ikke være sur når BB Petter N går som den gikk i dag. Nå betaler han for vinterforet jubler en stolt eier, Kolbjørn Selmer