A+ A A-

Les Ranheim-Ranheimav:  Asbjørn Olsson

fotballbokI 1992 forfattet Steinar Saksvik en fyldig bok om Ranheim Idrettslags fotballhistorie fra 1901 og fram til utgivelsen av boka. Montasjene i boka er utført av Ola Setsaas og den er digitalisert av Fagtrykk. Steinar tar for seg sesong etter sesong med opp- og nedturer. I 1922 ble RIL opptatt i kretsen og det ble spill i klasse B. Samme lag ble kvalifisert for klasse A fra våren 1923 etter å ha slått Strinda 4-1 i kvalifiseringskampen. Den første store prøvelsen mot et av landets beste lag, Odd, ble 4.runde i NM i 1929. Kampen ble spilt på «Gressbanen» i Trondheim. Her er noe av referatet fra kampen: «Publikumsrekord av året på Gressbanen i Trondheim. 2.200 tilskuere hadde møtt fram for å se Ranheim mot «den mangeårige mester Odd.» Kampen endte forskriftsmessig med tap. Sluttresultatet ble 2-6. 

 

I Steinar Saksviks bok finner dere Ranheims stolte fotballhistorie. Nå er den digitalisert og finnes på linken i artikkelen.

Selvfølgelig har sesongen 1953/54 fått god plass i boka. Denne sesongen ble Ranheim seriemester i Landsdelsserien foran kjente lag som Kvik, Sverre og Steinkjer. Det største minnet fra denne sesongen var nok lagets bravader i NM. Etter å ha slått Stavanger 3-1 på Bislett for hele 7.431 tilskuere, var Ranheim klar for cupens semifinale. Semifinalen mot Lillestrøm ble spilt på Lerkendal for nærmere 10.000 tilskuere. En jevnspilt kamp endte med 2-1 til Lillestrøm.

Jeg anbefaler at dere går inn på linken og tar fatt på boka. Les Ranheim, Ranheim.