A+ A A-

av: Kjell Arntzen                                 foto: Branns hjemmesider

BrannMandag 21. september er det duket for storfint besøk på DNB-Arena. Vel, i dag er det vel bare bergenseren selv som regner Brann som noe storfint besøk? Uansett, Brann er av de største publikumsdragerne når de er på topp. Det finnes knapt noe i verden som i bergensernes øyne er større, vakrere og mer omdiskutert enn laget mellom de sju fjell. Tradisjonen forteller om et lag som er seriemestre etter seire i sesongens tre første kamper. Da snakker alle i Bergen om at «gullet ska hem». Så mye gull til Bergen har det dog ikke blitt. I toppdivisjonen har laget kun 3 seriemesterskap å vise til i perioden 1962 til 2014. Det siste tok de i 2007 og jubelen i Bergen ville ingen ende ta. Nå skal det i rettferdighetens navn sies at ikke noe annet lag er det mer moro å slå enn Brann.

Det har Rosenborg maktet flere ganger, til dels med store sifre. Hvem husker ikke årene med 10-0 og 9-0 på Lerkendal? Ranheim har ikke klart å slå Brann tidligere. Sjansen er der på mandag. Et surt og skuffende tap mot Jerv sist helg må kunne hevnes mot Bergens stolthet den 21.? Ranheim trenger sårt til disse 3 poengene om de skal henge med i kampen om kvalifiseringsplass. I skrivende stund ligger laget som nummer 7 og er utenfor en plassering som gir kvalifiseringsspill.

De gamle er eldst

Brann feirer 107 år ei knapp uke etter kampen mot Ranheim. Altså er laget noe yngre enn vårt kjære Ranheim som ble stiftet i 1901. Det gir oss en anledning til å vise at «de gamle er eldst». Den sjansen må våre 11 klare å leve opp til. En uhyre svak bortekamp i Grimstad med 2-0 i sekken var tungt å fordøye for laget, trenerne og ikke minst oss som følger laget fra tribuneplass.

Kanskje i noe større grad enn Ranheim kan Brann vise til tidligere fotballhelter som betydde noe for laget og det norske landslaget. Hvem husker ikke «Kniksen» og «Pesen». Bak disse kallenavnene skjuler det seg fotballstorheter som Roald Jensen og Rolf Birger Pedersen. Glimrende spillere som herjet på norske og utenlandske baner i 1960-åra. Pedersen hadde hele sin fotballkarriere i Brann, mens Kniksen spilte proff i skotske Hearts i perioden 1965 til 71. Etter profflivet fortsatte han i Brann fram til 1973. Kniksen døde så alt for tidlig i 1987, bare 44 år gammel.

Dagens Brann

Det gjestende lag har på langt nær de samme kvaliteter som de tidvis hadde i Tippeligaen. Nedrykk ble det i 2014 etter å ha tapt kvalifiseringsspillet mot Mjøndalen. Alle mente vel at dette ble et kort opphold i OBOS-ligaen, men det så lenge trist og grått ut for bergenserne. De siste 9 kampene har vært resultatmessig bra. Her har laget innkassert 6 seire og spilt 3 uavgjorte, blant annet uavgjort mot serieleder Sogndal på Fosshaugane.

Den 28 manns store troppen til Brann består hovedsakelig av norske spillere. Av de 28 er 5 spillere av utenlandsk opprinnelse. I mål har de den gode polakken Piotr Leciejewski (Amerikaneren Alex Horwath voktet målet mot Fredrikstad). Ellers bruker de midtbanespilleren Amadaja Renne fra Liberia, en solid på midtbanespiller. Renne kom til Brann i sommer fra svenske Hammarby. Vi kan også vente oss et gjensyn med Vladim Demidov på DNB Arena. Han spiller fast i Branns midtforsvar. En annen gammel kjenning vi kanskje får møte er Azar Karadas?

Mye å glede seg over på mandag og møt i blått!

Ranheims daglige leder, Ivar Arnljot Sandvik, forteller til Ranheimsavisa at det blir mye å glede seg til på mandag. – For det første venter vi en stappfull DNB Arena. Det kommer rundt 400 tilreisende Brann-supportere, en god del bergensere som studerer eller jobber her i byen og det er ventet over 1.000 Ranheim-supportere. Det hadde vært kjempeflott om de fleste av disse var kledd i blått som er klubbens farge. Vi må jo vises og høres blant alle de rødkledde!

-       Slår vi Brann på mandag kan det nærme seg kvalifisering igjenKvalik1

     Det er det fri adgang til mandagens kamp for Ranheimsfolk og klubbens supportere. I tillegg til det å komme gratis inn vil alle disse få en «bong» som utløser kaffe og vaffel. Her slår vi på stortromma, sier Ivar godt kjent med at det er DNB som sponser kampen og inngangsbilletten vår. – Det blir serveringssteder i storteltet og på oppsatt sted ved friidrettshallen. I teltet er det mat å få kjøpt i tillegg til pils. Det er klart at når vi får en så seleber gjest som Brann og deres trofaste supportere her på Ranheim, vil det bli anledning til å få kjøpt bergens-øl, altså Hansa, fortsetter Ivar. Drikke kan bare nytes inne i teltet. Det er kun dette område vi har serveringsbevilling for. «Portene» åpnes klokka 16.00. På samme tid åpnes også serveringsteltet. At vi åpner hele 3 timer før kampstart har sammenheng med at det kommer mye folk til denne kampen. Det blir fullt (stappfullt) så her bør man være tidlig ute.

-       Vi korter jo ventetiden noe med god stemning før kampstart klokka 19.00. Her vil vi helt sikkert få god hjelp av det store antall bortesupportere som kommer? Det gjelder veldig at også vi kommer kledd i klubbens farger, fortsetter Ivar Arnljot, - vi må jo vise at dette er vår hjemmebane, ikke Branns!

-       Klokka 17.45 møtes to av byens beste PU-lag til dyst. Det er vårt Ranheim PU som møter Flatåsen Lions. Det hadde vært usedvanlig moro å gi disse to lagene god støtte og heiarop under kampen. Spilletiden for dette oppgjøret er totalt 30 minutter. I følge «sikre» kilder er Ranheims PU-lag en knepen favoritt i oppgjøret. Vi har også den vanlige pausekampen i boblefotball. Nå er vi kommet fram til kvartfinalene og kampen i dagens pause går mellom «Indergaard og Svenil» og «KIA». Disse oppgjørene er alltid tøffe for de tre som er inne i boblene. Hvem som spiller seg fram til semifinale er ikke godt å si, men her tror jeg faktisk at «kjøttvekta» vil avgjøre, sier Ivar Arnljot.

Brannsupporterne sitter på tribunen

-      Vi har satt av ca. 200 plasser for de tilreisende Brann-supporterne. De skal sitte på tribunen som ligger lengst til høyre sett fra klubbhuset. Etter det jeg forstår er det solgt rundt 400 billetter i Bergen. Alle disse får ikke sitte. De blir derfor henvist til ståplasser til høyre for den tildelte supportertribunen. Jeg ser imidlertid en utfordring med dette, en utfordring som ikke bør by på store problemer når trøndere og bergensere møtes. Veien til serveringsstedene er dessverre slik at de må gå gjennom områder der det andre lags supportere sitter. Det er en selvfølge at publikum fra de to beste fotballbyene i landet vil trives i hverandres selskap, skape god stemning og ikke lage noe bråk og tull.

-        Klubbens sportslige leder, Stig Winsnes, våger aldri å tippe resultat. En smule feig? Ivar Arnljot tror på 3-2 seier til Ranheim. Han er en modig mann som kanskje får rett?stigwinsnes

     Denne mandagskvelden skal være en festkveld på alle måter. Vi skal ha det trivelig på tribunene og rundt på de områder der mange blir henvist til å stå. Hvem som vinner til slutt skal være Ranheim. Vi må simpelthen det, sier Ivar Arnljot og får støtte av sportslig leder, Stig Winsnes. - Om jeg skal tippe noe resultat, så blir det 3-2 til oss, avslutter Ivar Arnljot som ønsker alle velkommen til kamp.