A+ A A-

tekst: Per Svendsen

Midtsj

Den siste trønderen som har forlatt Rosenborg er Fredrik Midtsjø. Nå er det få igjen på byens flaggskip.

I Adresseavisen ble vi for få dager siden kjent med to ulike historier fra trønderfotballen: « Dette RBK-laget var helt trønderfritt». «Skal du se trøndere spille toppfotball, kom til Ranheim». På Ranheim møter du et lag som består av trøndere. Selv finnmarkingen Mats Reginiussen er blitt trønder etter mange år her på Ranheim.

RBK

RBK Haugesund

Ingen trøndere var med på det forsmedelige tapet for Haugesund FK på Lerkendal. De var veldig slitne etter kampen mot Ajax må vite.

I den første meldingen blir vi lesere forklart de dramatiske konsekvenser av et trønderfritt Rosenborglag: 100 år og tre måneder etter stiftelsen stilte RBK for første gang uten en eneste trønder. Resultat: 1-0 tap mot Haugesund. Så langt en fotballukyndig leser oppfatter fra reportasjen fra kampen var årsaken til tapet for Haugesund at trønderne var så slitne etter Ajax-kampen noen få dager tidligere.

Det å gå tom kjenner jeg godt til. Øktene i hagen blir kortere og kortere. Fastlegen sier at det er alderen som er årsaken til det. Høres rimelig ut, men vanskelig å akseptere. Men hva med de som er heltidarbeidere i fotball, skal de gå tomme for krefter? Jeg minnes godt to Ranheimsgutter som kom heim fra OL i 1952 i Helsingfors og berettet om Emil Zatopek som på få dager vant 5000- 10000- og maraton. På «fridagene» så de at han trente beinhardt med å løpe mange raske 400-metre på en av treningsbanene.

Det var Zatopek det, og historien dine er gamle Per, sier flere av de trivelige naboer på de faste onsdagstreffene i RILs klubbhus. Men hva med 16- års gamle Jakob Ingebrigtsen, svarer jeg, som på to dager vant og vant, løp etter løp i årets NM.

-        Fotball er noe helt annet og som du fatter lite av, svarer en av de yngre seniorer hoderystende, en av de mest ordglade i debattene rundt bordet.

Jeg er fremdeles overbevist om at mine sammenligninger er relevante. Her støtter jeg meg her til idrettsforskning som klart viser at alle fysiske ferdigheter, også fotball, er knyttet opp til kvaliteten i det velkjente begrepet kondisjon, som kan måles av opptak av oksygen.

RIL

På et av våre «guttetreff» på klubbhuset hadde vi et meget interessant og trivelig møte med leder for Ranheimfotballen, Frank Lidahl. Et møte med en kunnskapsrik fotballeder som også nådde fram til en uten omtale i Steinar Saksvik sin fotballbok for RIL.

Det jeg i etterkant vel hjemme i Olderdalen begynte å fundere på var Lidahhls fotballfilosofi, som vi alle rundt bordet berømmet, kanskje har en liten minusside. Målet om trønderske spillere på alle plasser på laget «pirker borti» våre holdninger til åpenhet og utfordringer til økt integrering. 

Historie

Fotball- fotball og atter fotball er tema på alle nevnte onsdagssamlinger på klubbhuset. Det er ok også for en ukyndig i faget. Særlig fotballhistorie. Et fotballhistorisk tidsbilde har vi blant oss, Leif Lauritsen, som lik alle oss andre, sitter på sin faste plass ved bordet. Leif var en geografisk avviker på RILs hovedserielag på 1950-tallert. Han hadde ikke som alle de andre på lagete, boplass på Hansbakken. Leif bodde langt, langt i vest, helt ute på Ranheims- Hitra.

For noen år siden leste jeg at et av våre elitelag hadde spillere fra ni land. Verden er i endring, også fotballverden. Det jeg har skrevet ned her er egentlig ikke mitt hovedbudskap.

Vår sokneprest sin takk til Ranheimspatriotene for deres store innsats ved rehabiliteringen av vår kirkegård i Ranheimavisa, utløste et hjertesukk fra redaktør Kjell. Vi roser sjelden eller aldri frivilligarbeidere på Ranheim. Kjell har rett. Derfor ros og stor takk til Per, Asbjørn og Gerhard for at de gjør det mulig for 25-30 seniorer å møtes for en trivelig kaffe-prat på RILs klubbhus på onsdagene.

Ros og takk vil jeg også gi til laget vårt for meget god innsats og kvalitetsspill sist søndag. Endelig, en takk til utflyttet fotballspiller, også han selvfølgelig fra Hansbakken, Svein Saksvik, for hyggelig samtale og meget god hjelp til en gamling ustø i tribunetrapper.