A+ A A-

tekst: Ingvar Auran, 7. klasse ved Ranheim skole 1929

Freidig lgo

Det var guttekamp mot Freidig i 1929. Kyrres farfar var med, Arvid Gjengstø og Ragnar Guldberg scoret mål.

Kyrre Auran har tatt vår oppfordring med å skrive/sende Ranheimsavisa en artikkel. Kyrre har sendt oss et referat fra en guttekamp i fotball mellom Freidig og Ranheim. Referatet er skrevet av hans farfar Ingvar Auran så tidlig som i 1929. Kyrre forteller litt om sin farfar, og Ranheimsavisa har funnet noe stoff om han i Steinar Saksviks «Ranheim, Ranheim» fra 1992.

Kyrre skriver til meg: «Som du sikkert vet var min farfar Ingvar Auran en framtredende spiller i RIL-trøya gjennom hele oppveksten og ikke minst på seniornivå. Han hadde mange A-kamper og er også med på Ranheims lag gjennom tidene i jubileumsboka av Steinar Saksvik.

Så du skjønner at dette bidraget er da skrevet av min farfar. I 1929 skrev han en artikkel til det jeg mener kan være skoleavisa. Tittelen er «Da vi tok pokalen», skrevet av farfar som da var elev i 7. klasse på Ranheim skole.

Som du ser av bildet jeg sender med så spilte de i denne jubileumsdrakt-utgaven. Laget besto av lokale helter med kjente navn. Farfar var født 3. mars 1915 og døde 18. januar 1982. Han ble 66 år gammel.

Da artikkelen ble skrevet var han 14 år gammel. Det var samme året som Ranheim Fotball fylte 10 år.

Min farfar

Jeg husker han best som min farfar som var flink med håndverk, ivrig laksefisker og ikke minst var han hektet på bærplukking. Hans yrke var skomaker og han jobbet hos Nordenfjeldske Skofabrikk. Etter det jeg kan huske så lå fabrikken i Sommerveita 2.

Jeg var dessverre bare 11 år da han døde av hjertesvikt på det gamle Regionsykehuset. Det jeg husker veldig godt er at han var med meg på skirenn på Granåsen lørdag eller søndag før han dessverre døde plutselig påfølgende mandag.

Det satte varige spor i meg, men minnene lever i aller høyeste grad. Min farmor, Nora Helene Auran, fortalte mye om han. Jo eldre jeg selv ble økte også interessen for historien om farfar. Derfor synes jeg det er flott om artikkelen kan publiseres i Ranheimsavisa.

Har noen mer informasjon?

Kyrre spør om det er noen i fotballmiljøet som har mer informasjon om hans farfar og hans fotballkarriere. Om det er noen av dere som kan tilføre noe så er Kyrre veldig takknemlig for det.

«Tidenes Ranheimslag» og Kyrres farfar

Ranheimsavisa har bladd gjennom Steinar Saksviks jubileumsbok fra 1992, Her finner vi «Tidenes Ranheimslag» per dette året. For de litt tilårskomne fotballentusiaster dukker det her opp flere kjente navn i 4-2-4 oppstillingen:

I mål finner vi Erland Hårberg. Steinar sier at her er det ikke noen tvil, selv om laget har hatt flere gode keepere. Han sier: «Erland Hårberg er den Ranheimskeeper som har utmerket seg i Hovedserien». Sidebackene er Gudmund Guldberg og Hans Saksvik. Som mitdtbacker finner vi Jarling Kvam og Johan Saksvik.

På sentral midtbane har Steinar plukket ut Arvid Horrigmo og Jan Hansen. Begge disse er kjent som slitere og arbeidsjern. De rev og slet i motstandernes spill så det gikk i stå, sies det med dette tillegget: De kunne spille også!

På flankene har Steinar funnet plass til lagets storscorer Frode Knutsen på høyre kant og Kyrres farfar, Ingvar Auran, på venstre side. Steinar skriver: «Han har spilt for kretslag og landsdelslag, og har fylt de fleste roller på laget».

De to spissene er Asbjørn Kvarme og Odin Dahl. Her har valget vært vanskelig, men Steinar endte med disse to.

Jeg kan også nevne at Odin Dahl har scoret flest cupmål til 1992. 23 mål står han bokført med. Femte mann på denne listen er Kyrres farfar Ingvar Auran. Han står oppført med 13 nettkjenninger!

Ingvar som sportsreporter i 1929 – Da vi tok pokalen

(Dette ble en reportasje som ble tatt inn i skoleavisa),

Ranheims guttelag 1929

Ranheim Guttelag 1929. Foran fra venstre: Øyvind Lund, Edvin Torp og Jarling Kvam, 2. rekke fra venstre: Gustav Darell, Thorleif Hammer og Johan Darell. Bak fra venstre: Ingar Auran (farfar), Karl Solem, Martin Horrigmo, Sverre Horrigmo og Arvid Gjengstø. (Ragnar Guldberg er ikke med på bildet).

«Den 7. oktober var det pokalkamp mellom Freidig og Ranheims guttelag på Rapps idrettsplass. Vi Ranheimsgutter tok statsbanebilen til Rosendal. Da vi kom ner på plassen holdt Brage og Ranheims juniorlag på å sparke. Da de gikk inn efter annen omgang, hadde Ranheim seiret med 2-0. Så gikk vi ner på plassen og trenet mot et mål. Vi var meget spent på hvem som skullde vinne pokalen. Så blåste dommeren Kleveland til opstilling, og så kunne kampen begynne. Alle vi guttene sparket så godt vi kunde. Vi hadde noen farlige målchanser, men enten skjøt vi utenom eller så tok målmannen dem. Efter flere slike chanser lyktes det endelig Arvid Gjengstø å få ballen i nettet. Så presset vi en god stund uten mål, men til sist lyktes Ragnar Guldberg å sparke ballen i nettet, og straks efter var første omgang ute. Om en stund blåste dommeren, og vi stilte op på plass. Så begynte vi igjen og alle guttene sparket med iherdighet. Vi presset da en stund hver, men så lyktes det Freidigguttene å få et mål. Derpå presset vi en stund igjen, men forgjeves. Kampen sluttet altså med seier for Ranheim. Før vi forlot plassen fikk vi utlevert pokalen som vår kaptein tok imot. Så gikk vi inn i klubbhuset og byttet klær og reiste hjem, og da skal du tro vi var glade til mote».