A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen         foto: personlig

Det er mange som sitter med meninger om Ranheims 2021-sesong. Rundt kafébordene, på veiene og der vi ellers møtes, prates det fotball hvor Ranheim Fotball er sterkt involvert. Få – om noen – er veldig imponert over sesongen som nå er over, men alle uttrykker både håp og tro på neste sesong. Ut fra mine samtaler med topp interesserte tribuneslitere kan jeg trekke en samlende slutning: Det må skje endringer, laget må ha forsterkninger, spillestilen må være gjenkjennende både for spillerne selv og oss på tribunen, og trenerapparatet må styrkes.

May Helen

May-Helen Kjenner har bred erfaring innen fotball og med lagledese. Hun har gode synspunkter på det som må være forbedringspotensialer for Ranheim.

Det vil komme evalueringer fra mine utvalgte hver dag i denne uka. Jeg håper det også leses med interesse av fotballedelsen i klubben. Jeg starter med en fotballfaglig dyktig dame som også har god erfaring fra ulike posisjoner i næringslivet, bl.a. når det gjelder lagbygging.

May-Helen Kjenner har vært aktiv spiller i hele 17 år. Hun har vært trener for aldersbestemte lag, dommer, spillerutvikler i fotballkretsen. Det er ikke den minste tvil om at hun har en genuin interesse for lagbygging innen fotball og næringsliv.

May-Helen forteller til Ranheimsavisa at hun tippet Ranheim som nummer to ved sesongslutt. – Der bommet jeg stygt, sier May-Helen, men etter de positive resultater laget hadde i treningskampene så syntes det som nokså klart at de ville kjempe i toppen. Så skuffelsen over 12. plassen er stor! Laget har variert veldig fra kamp til kamp, og jeg synes det har manglet både struktur, system og samhandling. Jeg kan ikke se stor forskjell fra Maalen til Pereira. Plusset for Maalen kan være at han var mer tro til en førsteelver enn det Pereira er. Under Pereira har det vært alt for mange bytter i lagoppstillingen.

Dårlig organisert defensivt

-          Etter mitt syn har laget vært dårlig organiserte defensivt. Det har ført til at Ranheim har vært OBOS-ligaens mest sårbare lag på kontringer og dødballer imot. Lagt er kort og godt ikke godt nok organisert ut fra den spillerstallen de har. De avsluttet faktisk sesongen enda mer usikre enn da de startet den!

-          Det høye intense presset har vært alt for risikabelt og etter det jeg kunne observere, alt for naivt i forhold til spillerstallen. Ranheim burde så absolutt ha ligget lavere i banen og satset på kontringer slik de gjorde tidligere.

Satset på eget spill

-          Ranheim har over lang tid hatt fokus på sitt eget spill, fortsetter May-Helen. – Kan det være mulig at det i trenerens hode var basert på «vi er bedre enn motstanderen så dette klarer vi»? Gjennom hele 2021 har laget vist at det er de ikke. Det er i svært få av de 30 kampene at vi har vært bedre enn vår motstander.

-          Ranheim har tapt mange kamper fordi motstanderen har vært smartere taktisk og utnyttet måten Ranheim spiller på. Dette er trenerens hovedansvar. La meg være så ærlig å si; at på de taktiske vurderingene har treneren vært fraværende. Alle baklengsmålene har skapt ei utrygg spillegruppe som vet at de alltid slipper inn mål, gjerne mange mål.

En vinnertype som Løkberg

May-Helen sier at Kristoffer Løkberg er savnet på Ranheimslaget. – Ja, jeg savner Kristoffer. Han ville være et pluss for laget i alle lagdeler. Løkberg gjennomsyres av å ville vinne både på trening og i kamp. Jeg vil si han er en typisk ledestjerne på disse områdene.

-          Jeg syns også det ser ut som om flere av spillerne trenger mer fysisk kraft i dueller. Ranheim er ikke det laget som i denne sesongen har vunnet flest dueller! For meg er det helt tydelig at Ranheim trenger en konsulent i trenerteamet til neste sesong. Selv holder jeg på Roar Stokke som den ultimate personen. Stokke er god på alt innen fotball, spesielt på taktiske grep og det å få det beste ut av hver spiller. Han er en ekstremt god lagbygger!

-          Å bygge en vinnerkultur i Ranheim er ikke enkelt etter årets sesong, men jeg tror Stokke kan se både de enkle og de mer langsiktige, kompliserte grepene som må tas.

Jeg takker May-Helen Kjenner for praten, og jeg har sendt stafettpinnen videre til neste iherdige Ranheims-supporter og fotballkjenner og min fotballmotstander fra guttedagene, Thorbjørn Aass.