A+ A A-

av: Kjell A. Arntzen

Som nummer to ute i Ranheimsavisas innhenting av publikums evaluering av Ranheims innsats i OBOS-ligaen 2021 er tidligere guttespiller på Øya-laget Stork C i 1950-årene, Brage-spiller, FIFA-dommer, trener og fotballkjenner på ypperste nivå. Nå er han bosatt på Ranheim og erklært som «Ranheimsgutt». Han er stadig å se på Extra Arena. Jeg snakker selvfølgelig om Thorbjørn Aass.

Thorbjrn Aass i fjra 2

Thorbjørn Aass er ofte å se på tur rundt på Ranheim sammen med gamle fotballvenner. Turen går gjerne om Pettersenfjæra der de koser seg med kaffe og prat.

Thorbjørn åpner med å takke for at han ble spurt om å få gi sine betraktninger rundt Ranheim Fotballs sesong 2021.Hans interesse for Ranheim er at han har flyttet til Grilstad og er blitt glad i laget fra «fjæra». – Jeg har fulgt laget tett de siste fem årene, sier Thorbjørn. – Jeg har vel sett de fleste kampene live, men mange er også sett som TV-kamper. Mine 3 og 4 sesongkort har vært mitt bidrag til klubben og jeg kan love at kortene alltid har vært i bruk. Min interesse for fotball startet som liten gutt på midten av 50-årene. Fotballen har vært en stor del av livet, og jeg har bidratt som trener, spiller, dommer, leder på alle nivå i norsk fotball.

Jeg hadde store forventninger

-          Jeg hadde store forventninger for Ranheim før sesongen. Det er ingen grunn til å skjule at jeg både trodde og håpet at laget skulle komme blant de tre beste. Enten direkte opprykk eller en plass som ga mulighet for å spille kvalik for eliteserien i 2022, det var absolutt tenkelig for meg. Slik ble det ikke. Etter en totalvurdering av sesongen synes jeg det var flere spillere på laget som ikke har tatt steg fra forrige sesong, Forsvaret har vært svakt i altfor mange kamper, noe som har ført til at laget har sluppet inn flest mål i OBOS-ligaen i år!

-          Hele 62 mål endte i Ranheims nettmasker og det sier vel sitt. Nøkkelspillere i alle ledd har sviktet. Hvorfor det har blitt slik er det vanskelig for meg å kommentere. Kapteinen som i fjor scoret 10 mål har i år scoret bare 2. Når det gjelder Melkersens 17 mål, Mehnerts 10 mål og Brattbakks 5 mål, så er vel det godkjent? Når vi samtidig noterer at laget har scoret hele 56 mål og er blant de mestscorende i årets liga. Kun 4 lag som har scoret flere. Det er de to lagene som rykket direkte opp, Ålesund (68) og HamKam (62), Fredrikstad (60) og Start (59). Ranheims fasit er 1,87 mål i snitt. Det tilsier at laget skulle ligget godt innenfor kvalifiseringsplass.

Trenerbytte

-          Når det gjelder bytte av trener ut i sesongen så fikk det umiddelbart en noe positiv utvikling, men det varte ikke lenge. Maalen hadde bedre kontroll og ballen gikk fort i lengderetning mot motstanderens mål. Kjapt ned mot mållinjen og innlegg foran som skaffet laget flere sjanser og mange fine mål, mener Thorbjørn som fortsetter:

-          Pereira lykkes ikke på samme måte utover i sesongen. Og som jeg tidligere har nevnt var forsvaret langt under pari i mange av høstkampene. Motstanderne kom alt for lett til, og spesielt på høyresiden hadde vi problemer. Laget skapte også mange farlige situasjoner og baklengsmål ved å skulle spille seg ut bakfra. Dette lyktes de sjelden med. Det ble for mye tvers over og bakover. Det førte stort sett til at motstanderen fikk spillerne sine på rett side og låste av rommene.

Jeg ønsker lykke til i 2022

-          Når det gjelder laguttak så stusser jeg på at det var flere bytter og sjelden en fast første elver. Stusser over at Solli ble back. Brattbakk ble byttet ut for mye uten at spillere som kom inn hevet laget. Hvordan blir selvtilliten til en ung spiller som hele tiden blir byttet ut?

-          Jeg er usikker på hvor mange spillere som forlater Ranheim til neste år? Uansett må det forsterkes i alle ledd, men flest i forsvaret. Det viktigste foran neste sesong er vel å få spillerne opp på det nivået vi vet de er gode for. Jeg er forundret over og syns det mest betenkelige er at jeg ikke kan se at spillerne har hatt noe spesiell framgang siden de forrige sesonger. Flere av spillerne virket oppgitt og var uten gnist i siste kamp mot Fredrikstad. Jeg tror det er lurt å hente inn en person som kan jobbe med den mentale biten som gjør at spillerne yter det beste for seg selv og laget. Jeg vet det er mange dyktige folk i Ranheim fotball på alle plan og jeg ønsker alle lykke til med sesongen 2022.. 3 sesongkort er allerede bestilt.