A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen

Steinar Rokkones 2

Vår gode venn og en stø Ranheimsupporter kaster fram en utfordring om GÅFOTBALL, Det starter på mandag i Aktivitetshallen.

Steinar Rokkones har tipset Ranheimsavisa om at han og Ranheim IL introduserer GÅFOTBALL her på Ranheim. Dette retter seg mot eldre, gjerne gutter og jenter i godt voksen alder. Ranheim har selv mange tidligere fotballspillere som var aktive for flere ti-år siden på Ranheims lag. Jeg vet at det også finnes flere som har representert Brage, Wing, Nidelv, Fosenlaget, KIL Hemne, Freidig og Ingdalen som bor her i området. Vi har til og med spillere som spilte for Sport og Stork C.

Nå er det tid for flere

Ranheimsavisa er tidsnok ute til å få en prat med Steinar før det hele dras i gang. Allerede på mandag den 25. april blir denne sporten introdusert.

-          Dette har jeg gått og tygd på lenge, starter Steinar. – Dette er for oss som har nådd godt voksen alder og som elsker å være i bevegelse, er glad i fotball og som kanskje fortsatt har en kropp og fysikk som tåler denne typen fotball.

Dette høres interessant ut og bør vel bli omfattet med interesse. Her på Ranheim blir vi nok ikke den første klubben som starter opp denne aktiviteten. VIF Samfunn startet allerede i 2016 med GÅFOTBALL og har en del kjente VIF-spillere fra «gamle dager» i sin stall. Jeg vet også at det er gjennomført en landskamp i Gåfotball mellom Norge og Sverige hvor landene stilte både med herrelag og damelag. – Jeg er fullt klar over at vi ikke er første uten med denne typen fotball, fortsetter Steinar som er full av glød for prosjektet. – Noen vil vel si at dette ikke er en ny idrett for oss på Ranheim. Flere sommerkvelder har vi drevet med gåfotball selv om vi i flere tilfeller mente vi spilte skikkelig fotball, sier han og smiler.

-          Nå skal vi gjøre det på skikkelig vis. Vi henvender oss primært til voksne aldersgrupper, men jeg må vel si at alle som har anledning til å delta på dagtid skal være velkommen. På Ranheim tror vi på sunn aktivitet som gir mosjon og som bedrer vår livskvalitet..

Mange lag på Østlandet

I Osloområdet er det flere klubber som har satset på dette ballspillet. Jeg har allerede nevnt de første, VIF samfunn som er en del av Vålerenga. Grorud, bydelen som er kjent for oss i OBOS-ligaen har også et lag med. Det er Grei. I farten kan jeg opplyse at Flint fra Tønsberg, Mjøndalen og Gresvik IF har slike lag. Kanskje kan vi etablere et lag som får spille kamp mot ett av disse? Gåfotballen er ellers godt utbredt i Storbritannia og Europa for øvrig. De fleste av disse er med i det internasjonale forbundet «International Walking Football Federation».

Greie og sunne regler for oss eldre

Steinar fortsetter med å fortelle: - Spillet inneholder 3 absolutte regler. 1. Det er ikke lov til å løpe. 2. Det er ikke lov til å takle. 3. Det er ikke lov til å slå pasninger over hoftehøyde. Dette vil absolutt gjelde for oss som skal spille i den fantastiske nye Ranheim Aktivitetstall. Det er bare å møte opp med egnet fottøy og godt humør i den nye Aktivietshallen mandag 25. april klokka 12.30, avslutter Steinar som håper å se mange av dere.

Gåfotballens 18 regler

Gåfotballen er en variasjon av vanlig fotball hvor man ikke har lov til å løpe, takle eller løfte ballen over hoftehøyde. Dette er innført for at man skal unngå å få skader og at alle skal kunne spille fotball. Gåfotballen forbedrer folks helse. I tillegg skapes det gjerne en unik sosial muligheter for voksne aldersgrupper. Gåfotballen er så mye mer enn det å score mål og vinne kamper, Gåfotballen gir deg garderobelukta tilbake, den gir deg muligheten til å være en del av et lag. Dette selv om du er over 60 år og har trøbbel med dårlige knær og rygg.

De offisielle reglene er slik:

 1. Det skal spille 6-ere fotball
 2. Banestørrelsen er 21 meter x 42 meter
 3. Målstørrelsen er 1 meter x 2,5 meter
 4. Gåfotball er å gå hele tiden
 5. Byttene kan gjøres løpende, men kan bare foretas på egen banehalvdel
 6. Kampene spilles uten keeper
 7. Offsidereglene praktiseres ikke
 8. Taklinger og fysisk kontakt er ikke lov
 9. Ingen straffe, bare indirekte frispark. Ved frispark skal det tas på 3 meters avstand til motspiller
 10. Ballen skal ikke løftes over hoftehøyde
 11. Om ballen spilles ut av banen er det innspark. Spillere fra motsatt lag må holde 3 meters avstand
 12. Ved mål starter lagene med avspark på midtbanen
 13. Det er bare lov til å gå. Hvis noen av spillerne løper er det frispark til motsatt lag
 14. Man må over midten for å score mål
 15. Hvis det blir hindret mål på en ulovlig måte (hands eller løping) blir det dømt mål
 16. En spiller kan bli utvist av dommeren for stygt spill. Spilleren vil da byttes ut med en annen spiller
 17. Når spiller sender en pasning som treffer motspiller og går over hoftehøyde, blir det frispark til det andre laget
 18. Kampene er 2 x 12 minutter

Selvfølgelig kan noen av disse punktene endres under introduksjonen av spillet, men Steinars absolutte tre krav skal gjelde.